Maribor nima denarja za nov akvarij

Izdali knjigo o zgodovini mariborskega akvarija, ki vse bolj propada, njegova prihodnost pa je nejasna.

Objavljeno
05. november 2013 12.27
regent/AKVARIJ - TERARIJ
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor – V Akvariju-terariju, eni najbolj znanih ustanov v mestu, so se razveselili izida monografije z naslovom Akvarij-terarij Maribor – 60 let. Nič kaj veselo pa je to, da za rešitev prostorskih težav akvarija ni denarja.

Akvarij-terarij, ki spada pod Nigradovo hčerinsko firmo Nipa, je junija praznoval 60 let, na Nigradu pa so na začetku leta začeli razmišljati o izdaji knjige, ki je zdaj izšla v 500 izvodih. V monografiji Akvarij-terarij Maribor avtorice Vesne Zagoršćak je predstavljena zgodovina akvarija, ki se prepleta z opisi rib in plazilcev, anekdotami, intervjuji z zaposlenimi itd. Knjigo je založil Nigrad, projekt pa je stal 12.000 evrov.

Medtem v akvariju še vedno upajo, da se bo našel tudi denar za nove prostore, ki bodo izboljšali pogoje dela. »Kljub vsej dobri volji, želji in entuziazmu nam zadeva polzi iz rok. Akvarij propada,« je opozoril njegov vodja Branko Kolar.

»Obstaja projekt premestitve, vendar občina nima denarja, da bi ga lahko podprla,« je dejal župan Andrej Fištravec. Mariborska občina je več let načrtovala nov Akvarij-terarij na drugem robu mestnega parka, a očitno gradnje ne bo. »Proračun za leto 2014 se še zmanjšuje. Sofinanciranje iz evropskih virov pa tudi zahteva 40-odstotni občinski delež, kar je velik problem,« pravi župan.

»Pozna se, da dolga leta ni bilo vlaganj v stavbo in opremo. Zgradba tudi ni bila namenjena za to dejavnost. Treba bo poiskati nadomestno lokacijo za delovanje akvarija ali na sedanji zagotoviti kolikor toliko vzdržno stanje,« je dejal vršilec dolžnosti direktorja Nigrada Srečko Hvauc in dodal, da so jim letos podaljšali uporabno dovoljenje za dotrajan objekt še za pet let.