Maribor praznuje 850 let mesta

Do oktobra bodo potekale številne kulturne, gospodarske in športne prireditve.

Objavljeno
29. marec 2014 23.11
Govor ob 850 letnici Maribora, 28.3.2014, Maribor
P. R., Maribor
P. R., Maribor
Maribor – Ničesar več ni je bil naslov recitirano-zapetega songa igralca in šansonjerja Jureta Ivanušiča, s katerim so se sinoči začele prireditve ob 850. obletnici prve omembe Maribora v pisnih virih.

Ivanušič je zbrane, med katerimi so bili tudi mestni svetniki, ki so imeli pred tem v Narodnem domu slavnostno sejo, z balkona mestne hiše v svojem slogu opomnil na stranpoti, zmote in zlorabe ter pasivnost in otopelost pri spoprijemanju z njimi.

Sicer pa se bo do konca leta zvrstila še vrsta drugih dogodkov, ob kulturnih prireditvah tudi gospodarske konference, v navezi z nogometnim klubom tudi številne športne manifestacije, mesto pa bo končno dobilo tudi svojo Čevljarčkovo pot v spomin na slavno zgodbo o čevljarčku, ki je mesto menda rešil pred Turki. Za april je napovedano gospodarsko srečanje, kar bo priložnost za mariborska podjetja, saj na obisk prihajajo kitajski vlagatelji, ki so napovedali nekaj novih naložb, med drugim naj bi že letos v Mariboru odprli tovarno baterij.

Prihodnji mesec bodo v parku pri železniški postaji izpeljali šov Feel the Phil Collins, maja pa bo nogometni dan z NK Mariborom. V sodelovanju z uradom za mladino se pred poletjem obeta nadaljevanje projekta Evropska prestolnica mladih z nekajdnevnim dogajanjem na Trgu Leona Štuklja. Eden osrednjih dogodkov bo zaprtje Glavnega mostu, na katerem se bodo predstavile umetniške ekipe SNG Maribor, vrhunec praznovanja pa bo v oktobru s slavnostno akademijo s spremljajočim programom, ki ga bo režiral Matjaž Latin. V sicer precej obubožanem mestnem proračunu je uspelo županu in njegovi ekipi kljub temu za prireditve zagotoviti nekaj več kot sto tisočakov.