Maribor višino poravnave s Fisu skriva, a ovir za razkritje ni več

Občina Delu ne želi razkriti višine odškodnine zaradi odvzete univerzijade, saj bi trpel ugled Fisu.

Objavljeno
03. april 2014 18.43
Posodobljeno
04. april 2014 06.00
BRULC Urban, 3.4.2014, Maribor
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor – Ker občina Maribor Delu ne želi razkriti višine odškodnine zaradi odvzete zimske univerzijade, je moral v Maribor osebno priti svetovalec Informacijskega pooblaščenca Urban Brulc. Po njegovem prepričanju ni videti resnih ovir za razkritje poravnalnega sporazuma s Fisu.

Mestna občina Maribor (MOM) višino poravnave z mednarodno univerzitetno športno zvezo (Fisu) skriva od začetka lanskega septembra z razlago, da gre za tajno poravnavo, ki bi jo lahko razkritje zneska resno ogrozilo. Takrat so namreč z MOM sporočili, da so se Fisu pogodili, znesek pa da je za MOM zelo ugoden.

A na Delu se s tem nismo sprijaznili in smo od občine zahtevali razkritje sporazuma, saj gre po našem prepričanju za informacijo javnega značaja. MOM je zahtevo zavrnila, Delo pa se je pritožilo Informacijskemu pooblaščencu (IP).

Vendar MOM kopije poravnalnega sporazuma ni želela posredovati niti IP in svetovalec IP Urban Brulc se je mariborskim občinarjem najavil na obisk. Ko je včeraj potrkal na njihova vrata, so se ti vendarle omehčali ter mu pokazali omenjeni sporazum. Prekrili so le znesek, ki so ga nakazili Fisu, kar pa za postopek pred IP ni problematično.

Občina se boji nove tožbe

Na MOM moralnih zadržkov glede razkritja poravnalnega zneska, ki baje ni visok, sicer nimajo, bojijo se le nove tožbe Fisu, če bi enostransko razkrili višino poravnave. Ta je menda tako nizka, da bi zaradi njenega razkritja trpel ugled Fisu.

A MOM bo najbrž morala javno objaviti poravnalni sporazum s Fisu. Po prepričanju svetovalca informacijskega pooblaščenca Urbana Brulca je namreč sodni spor s pravnomočno odločitvijo sodišča tudi formalno ustavljen.

Čeprav po Brulčevem mnenju resnih ovir za razkritje poravnalnega sporazuma ni več, zgodba tudi v primeru, da bi informacijski pooblaščenec od MOM zahteval, naj razkrije vsebino poravnalnega sporazuma, še ne bo zaključena. MOM lahko namreč proti odločitvi IP sproži upravni spor, s tem pa za še nekaj časa prepreči Delu  dostop do informacij javnega značaja.

Del sporazuma klavzula o zaupnosti

Brulc je ugotovil, da je del poravnalnega sporazuma tudi klavzula o zaupnosti, na podlagi katere je razkritje mogoče le na podlagi sodne odločbe ali če to dopušča zakon. Vendar se občina zelo trudi, da se razkritju izogne, saj se boji, da bi v primeru enostranskega razkritja Fisu spet sprožila postopek pred arbitražnim razsodiščem v Lozani.

Če informacijski pooblaščenec ne bo odločil v njen prid in bo MOM sprožila upravni spor, bo odločitev o razkritju poravnalnega sporazuma položila v roke sodišča. V primeru poraza poravnalnega sporazuma zato ne bi razkrila enostransko, ampak na podlagi zavezujoče sodne odločbe, poleg tega ji tudi ne bi bilo več treba trepetati pred »grožnjami« Fisu z novo tožbo.

Fisu je namreč najprej zahtevala kar 7,7 milijona evrov odškodnine, od tega je 2,85 milijona državnih evrov že dobila od Slovenske univerzitetne športne zveze (Susa) kot plačilo za nakup organizacijskih pravic. Fisu tega denarja nikoli ni vrnila, zato je njen dejanski odškodninski zahtevek znašal 4,85 milijona evrov.

Ker pa je plačana odškodnina (MOM jo je nakazala že 16. decembra lani) očitno precej nižja, to ni ravno voda na mlin Fisu, saj bi z razkritjem tega famoznega podatka menda trpel njen ugled. Zato najbrž tudi ni mogoče pričakovati, da se bo strinjala z razkritjem vsebine poravnalnega sporazuma oziroma z njegovo objavo na spletnih straneh lozanskega mednarodnega razsodišča za šport. Stranke, med njimi je še Susa, ki v mirnem razreševanju spora ni imela aktivne vloge, morajo to sodišču sporočiti najpozneje danes.