Maribor za mir

Dalajlama je prepričan, da človek nikoli ne sme izgubiti upanja.

Objavljeno
15. maj 2012 21.23
Maja Megla, kultura
Maja Megla, kultura

»Človek nikoli ne sme izgubiti upanja, « so bile ene prvih besed dalajlame po njegovem današnjem prihodu z letalom z Dunaja na mariborsko letališče Edvarda Rusjana, kjer so ga v popoldanskih urah sprejeli mariborski župan Franc Kangler z delegacijo.

Tibetanski duhovni vodja, XIV. dalajlama, ki je Slovenijo obiskal že dvakrat, Ljubljano julija 2002 in Maribor aprila 2010, je tokrat prispel na povabilo Mestne občine Maribor in župana Kanglerja, ki v sredo in četrtek prirejata srečanje z naslovom Maribor za mir. Kot je na letališču povedal sam, namerava spregovoriti o težavah, s katerimi se sooča človeštvo. »Večino teh težav smo ustvarili sami. Logično je, da jih lahko sami tudi odpravimo,« je dejal.

Nobelov nagrajenec za mir, skoraj 77-letni dalajlama, ki je bil rojen kot Tenzin Gyatso, živi v izgnanstvu v indijski Dharamsali že od leta 1959, kamor je pobegnil deset let po kitajski okupaciji Tibeta. Med tridnevnim obiskom v Mariboru bo v sredo sodeloval na mednarodni konferenci Out of the Box (od 10. do 12. ure, SNG Drama Maribor), na kateri bodo govorili o inovativnih pristopih k izboljšanju kulture bivanja, ter v Dvorani Tabor predaval o ohranjanju duševnega miru (od 13.30 do 15.30). V četrtek bodo skupaj s še drugimi povabljenimi nobelovimi nagrajenci za mir razpravljali o pomembnosti dialoga in solidarnosti v času splošne globalne krize.

Pogovor bo vodil politolog in sociolog Rudi Rizman, njegovi sogovorniki pa bodo poleg dalajlame še borka za pravice Majev dr. Rigoberta Menchú Tum, ustanovitelj indijske banke Grameen prof. Muhammad Yunus in klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj, ki je nagrado za mir prejela leta 2007 kot članica oziroma podpredsednica Medvladnega panela za podnebne spremembe v Ženevi in komiteja Globalnega klimatskega opazovalnega sistema (GCOS) pri WMO.

Vsak od povabljenih nobelovcev bo imela v popoldanskih urah še svoje lastno predavanje, ob obisku njegove svetosti dalajlame pa so v Mariboru pripravili še dneve tibetanske kulture. Iz Dharamsale so pripotovali budistični gyuto menihi, ki so pripravili več predavanj in koncertov, v dvorani v Grajski ulici pa že od četrtka, 10. maja, izdelujejo peščeno mandalo Bude sočutja, ki jo bodo dokončali 18. maja in dan za tem, v soboto, obredno razdrli kot simbol in opomnik minljivosti vsega bivajočega.