Mariborčani želijo, da se jim Janković opraviči

Mariborski mestni svet kritizira Jankovićevo nošenje majice z napisom »Ich bin ein Mariborčan«.

Objavljeno
26. april 2012 14.56
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana -  Mariborski mestni svet je včeraj pozval Zorana Jankovića, naj se uradno opraviči, ker je na nedavni humanitarni nogometni tekmi v Mariboru nosil majico z napisom »Ich bin ein Mariborčan«. Danes so iz kabineta ljubljanskega župana za Sta pojasnili, da so omenjeno majico županu podarili mariborski poslanci Pozitivne Slovenije in se župan ne namerava opravičiti.

»Žalostno je, da mariborski mestni svet s tako nesmiselnimi sklepi odkrito podpihuje nestrpnost in celo sovražnost med Ljubljano in Mariborom, medtem ko ljubljanski župan stalno poziva k medsebojnemu spoštovanju in sodelovanju,« so sporočili iz kabineta.

»Župan  Ljubljane in predsednik PS jo je iz spoštovanja do njih in do vseh Mariborčanov, ki jih ti poslanci v državnem zboru predstavljajo, tudi oblekel. Nenazadnje je v svoji mladosti leto dni v Mariboru tudi bival,« so zapisali v odzivu.

Mariborski mestni svet je zahtevo za opravičilo potrdil ob zaključku včerajšnje seje. Po besedah predlagatelja pobude, mestnega svetnika SNS Folka Puconje je nošenje takšne majice nespoštljivo glede na zgodovino Maribora, ki je pod nemško zasedbo utrpel hude posledice.

Janković se je v sporni majici pojavil na humanitarnem nogometnem turnirju pred dvema tednoma. Pred dnevi pa se je na vhodu pisarne Pozitivne Slovenije v Mariboru pojavil vijolični napis »Nikoli Mariborčan,« piše Sta.