Mariborska delegacija s Kitajske brez konkretnih poslov

Možnosti pri investicijah, projektih in prodaji izdelkov – Rezultati menda čez dva meseca.

Objavljeno
04. december 2013 19.13
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – »Če mene ne bi bilo, delegacije ne bi bilo,« je o nekajdnevnem poslovnem potovanju na Kitajsko povedal mariborski župan Andrej Fištravec. Kot pravi, so mu namreč na slovenskem konzulatu dali vedeti, naj poslovneži brez župana ne potujejo na Kitajsko.

V štiriindvajsetčlanski delegaciji je bilo sicer bolj malo štajerskih gospodarstvenikov. Potovanja, ki je po osebi stalo 1400 evrov, so se udeležili predvsem vodilni iz javnih podjetij in družb v občinski lasti ter zavoda za turizem; na Kitajsko je potovala tudi mariborska vinska kraljica, ki je tam predstavila štajerska vina.

Županov svetovalec Marko Kovačič je povedal, da so možnosti za sodelovanje na treh področjih: investicije kitajskih podjetnikov v Mariboru, sodelovanje med mesti v skupnih projektih in prodaja slovenskih izdelkov na kitajskem trgu. Vendar ni povedal, kako bo to sodelovanje izgledalo v praksi, ker da vsebina dogovorov še ni konkretizirana. Kljub temu je prepričan, da se bo nekaj zgodilo v mesecu ali dveh.

Še najbolj konkretno sodelovanje za zdaj lahko pričakuje občinski Farmadent, saj se kitajsko podjetje, ki že prodaja slovenske proizvode, zanima za prodajo sredstev za nego otrok, je povedal Andrej Fištravec. Poleg tega bodo po njegovem čez 14 dni šanghajski investicijski družbi poslali ponudbo za sodelovanje, ki bo podlaga za poslovno konferenco februarja prihodnje leto. Med predlogi bi lahko bile investicije v javno razsvetljavo, kakšna garaža in tovarna za predelavo odpadkov. Sodelovanja s Kitajci si želijo predvsem na Snagi, in to prav pri gradnji sortirnice.

Direktor javnega avtobusnega podjetja Marprom Bernard Majhenič je dejal, da se je sestal s ponudnikom turističnih potovanj, ki na dopust odpelje 200 milijonov Kitajcev na leto: »Zelo radi bi prišli v Slovenijo in države nekdanje Jugoslavije, na katere imajo zelo lepe spomine in si ob nedeljah prepevajo pesmi iz filma Valter brani Sarajevo. To ni šala, to je resnica.« Če bo mariborsko letališče znova zaživelo, Marprom pričakuje 5000 turistov, ki bi jih nato vozil po nekdanji skupni državi.