Mariborska Karitas praznuje četrt stoletja delovanja

Skupna razdeljena pomoč mariborske Karitas v letošnjem letu že presega znesek 370 tisočakov.

Objavljeno
12. oktober 2015 16.53
Slovenija, Maribor, 17.3.2011 - paketi Karitasa za odpuscene delavce MTB-ja foto:Tadej Regent/Delo
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor − V Nadškofijski Karitas Maribor so ob 25. obletnici delovanja danes pripravili dan odprtih vrat. Kot je ob jubileju poudaril Branko Maček, predsednik mariborske Karitas, je ta danes še bolj potrebna kakor ob ustanovitvi.

»Stiske ljudi so čedalje večje,« je opozoril Maček in dodal, da so na Karitas Maribor letos rešili že 446 prošenj za finančno pomoč (plačilo osnovnih življenjskih stroškov). Prav tako so več kot 3000 družinam oziroma posameznikom pomagali s hrano ter razdelili še skoraj 1500 paketov z oblačili in obutvijo. Skupna razdeljena pomoč v vseh programih mariborske Karitas tako letos že presega znesek 370.000 evrov.

»Žal vsem ne moremo pomagati, tako kot bi si želeli, saj imamo omejene vire pomoči,« so sporočili iz Nadškofijske Karitas Maribor. Pri tem so se zahvalili vsem donatorjem, ki velikodušno podpirajo številne njihove programe.

Ta čas Karitas v Nadškofiji Maribor združuje 92 Župnijskih Karitas, kjer deluje 1325 sodelavcev in prostovoljcev. Ti so lani opravili 82.830 ur prostovoljnega dela in z različnimi oblikami humanitarne in socialne pomoči pomagali približno 25.000 ljudem v socialni stiski.

»Karitas je od vsega začetka imela odprte oči za človeka v stiski,« je ob 25. obletnici dejal mariborski nadškof Aljozij Cvikl. Po njegovih besedah je bila Karitas od vsega začetka prepoznavna tudi po tem, da je na človeka začela gledati celostno, torej kot na telesno in duhovno bitje. »Stiske niso samo materialne, temveč tudi duhovne,« je poudaril Cvikl.

Okroglemu jubileju Karitas bodo danes zvečer posvetili tudi mašo v mariborski stolnici, nato pa bo sledil še koncert.