Mariborska knjižnica z novim bibliobusom

Mariborska potujoča knjižnica ima na leto 30.000 obiskovalcev, ki si izposodijo 150.000 enot knjižničnega gradiva.

Objavljeno
02. oktober 2015 14.58
regent mariborska knjižnica
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor − Nov bibliobus, vreden 284.000 evrov, je najnovejša pridobitev Mariborske knjižnice, ki jo bodo predstavili danes popoldne po otvoritveni vožnji. Sodobno vozilo, vanj so med drugim namestili 120 metrov polic za gradivo in dva računalnika za uporabnike, se ponaša tudi z dvigalom za invalide.

»Stari bibliobus je bil po skoraj 20 letih zelo dotrajan in smo že nekaj let iskali možnosti za nakup novega,« je pojasnila direktorica Mariborske knjižnice Dragica Turjak. Priložnost so našli v razpisu ministrstva za kulturo, ki je tako za bibliobus prispevalo 150.000 evrov, preostali del denarja pa so zagotovile občine, knjižnica in nekaj tudi sponzorji.

»Bibliobus oziroma potujoča knjižnica je eden od pomembnih načinov, s katerim Mariborska knjižnica prihaja do bralcev, posebej v okoljih, kjer ni krajevnih knjižnic ali so od njih bolj oddaljeni,« je povedala Turjakova. Njihova potujoča knjižnica, ustanovljena je bila leta 1974, danes tako pokriva odročnejše kraje v občini Maribor in sosednjih občinah. Ponekod dopolnjuje krajevno knjižnico, ponekod pa je edino mesto, ki omogoča dostop do knjig.

Novi bibliobus, ki ga je dobavilo mariborsko podjetje Dualis (gre za predelano ogrodje Ivecovega turističnega avtobusa), bo redne vožnje začel opravljati v ponedeljek. Bibliobus sicer dela v dveh izmenah, tako da je v pogonu ves dan: »Zato so tudi statistični podatki obiska in izposoje zelo visoki, beležimo 30.000 obiskovalcev in 150.000 enot izposoje na leto,« je dejala Dragica Turjak.