Mariborska univerza: senat se je izognil neprijetni temi

Rektor napoveduje sklic zbora delavcev, na katerem bi razjasnili obtožbe. Poročilo se vrača na splet, od koder so ga že umaknili.

Objavljeno
23. februar 2016 21.05
tre*Ticar
Peter Rak
Peter Rak
Maribor – »Do mene ni prišlo nobeno pismo ali e-pošta s konkretnimi pritožbami, v poročilu pa jih je od 187 zaposlenih na rektoratu pripombe izrazilo le sedem,« je danes samoevalvacijsko poročilo, v katerem je bilo nekaj hudih obtožb, komentiral rektor mariborske univerze dr. Igor Tičar.

Tičar je poudaril, da je kljub maloštevilnosti pritožb odločen te informacije preveriti in vprašanja razrešiti. Prvi korak bo sklic zbora delavcev zaposlenih na rektoratu predvidoma v začetku prihodnjega meseca, kasneje pa akcijski načrt, po katerem naj bi morebitne nepravilnosti odpravili. Rektor pravi, da brez konkretnih obtožb ne more ukrepati, tudi glede domnevnih bolniških staležev prizadetih zaradi mobinga je Tičar zgolj predstavil podatke o številu tovrstnih odsotnosti v zadnjih treh letih, kjer pa se številke občutno ne razlikujejo. Tičar je potrdil, da ni več ovir, da poročila v celoti ne bi spet objavili na spletnih straneh, od koder so ga v začetku leta le po nekaj urah umaknili.

Ničesar o mobingu

Poročilo so pred tem obravnavali tudi na seji senata mariborske univerze, vendar brez nekaterih najspornejših navedb zaposlenih, kot so pojavi mobinga, spolnega nadlegovanja ter prostaškega obnašanja in govorjenja. Predsednik komisije za kakovost Franci Čuš je predstavil zgolj splošne ugotovitve; najnegativnejši izsledki poročila so nenavadna dolgotrajnost študija in splošna apatičnost študentov, skromen delež tujih študentov in slaba kvalificiranost za delo z njimi, malo mariborskih profesorjev na izmenjavi s tujimi univerzami ter malo prijav za mednarodne raziskovalne projekte. To točko dnevnega reda o samoevalvacijskem poročilu so člani senata kljub temu skoraj brez vprašanj in razprave potrdili. A v visokošolskem sindikatu imajo pomisleke. Predsednica dr. Marija Javornik Krečič poudarja, da je postopek samoevalvacije predolg in zbirokratiziran postopek, vodstvo univerze se skriva za formalizmi, namesto da bi skladno z vsebinskimi ugotovitvami iz poročil, ki se nanašajo na stopnjo zaznavanja mobinga in spolnega nadlegovanja, takoj sprejelo ukrepe, s katerimi bi zagotovili varno delovno okolje.

Ni pa bilo na seji senata razprave o morebitni predčasni upokojitvi rektorja zaradi starostne omejitve in tudi Tičar zavrača vsakršne tovrstne poskuse. »Upokojil se bom, ko se bom želel. Z ženo sem se dogovoril, da bom delal do leta 2019. Poglejte, koliko je star ustavni sodnik Ernest Petrič,« je dejal. Po njegovem mnenju v statutu univerze ni tovrstnega določila in niti »ni vlade ali zakona, ki bi ga prisila v upokojitev pred koncem rektorskega mandata«. Po njegovem mnenju morebitni novi ali spremenjeni zakoni ne morejo veljati za nazaj, če bi se bil prisiljen umakniti z rektorskega položaja, pa namerava opravljati druge funkcije na univerzi.