Mariborski potniški promet: novi Certus bo upravljal avtobuse, lahko tudi žičnico

Župan Franc Kangler je za vršilca dolžnosti direktorja zavoda Cetus predlagal Ivana Hajnška.

Objavljeno
17. maj 2011 20.19
Miha Rubin, Urban Červek, Maribor
Miha Rubin, Urban Červek, Maribor
Maribor – Mestni svetniki mariborske občine bodo na četrtkovi seji mestnega sveta odločali tudi o ustanovitvi javnega gospodarskega zavoda z imenom Certus Maribor; nanj naj bi prenesli mestni potniški promet, pri tem pa bi zavod registrirali še za vrsto drugih dejavnosti, kar že sproža ugibanja, kaj vse je (še) v ozadju njegove ustanovitve.

Ta je, kot smo že poročali, povezana predvsem z zamislimi župana Franca Kanglerja. Na mariborski občini so še v začetku leta napovedovali izbiro novega koncesionarja za mestni promet na mednarodnem razpisu, a so zadeve zdaj tako rekoč čez noč postavili na glavo.

Vodja mestnega urada za promet, okolje in komunalo Vili Eisenhut je še januarja govoril, da si na mednarodnem razpisu želijo čim več domačih in tujih ponudnikov, med katerimi bodo izbrali najugodnejšega. Eisenhut sedanje odločitve o ustanovitvi občinskega zavoda noče komentirati.

Z ustanovitvijo Certusa Maribor bo omogočeno, da se izvajanje javne službe za linijske prevoze v mestnem prometu neposredno podeli javnemu gospodarskemu zavodu v lasti Mestne občine Maribor (MOM), je zapisano v gradivu za mestni svet.

Odločitev za to spremembo predlagatelj utemeljuje s tem, da se precejšen del stroškov za mestni avtobusni promet že zdaj pokriva iz proračuna, še piše v odloku o ustanovitvi Certusa Maribor. Po tem odloku, ki naj bi ga sprejeli po skrajšanem postopku, direktorja zavoda imenuje župan na podlagi javnega razpisa.

Franc Kangler za vršilca dolžnosti direktorja zavoda, ta bo izvedel vse potrebne postopke za začetek dela zavoda, predlaga Ivana Hajnška, sicer soosumljenega v zadnjih preiskavah proti županu in sodelavcem. Hajnšek, ki je dober županov prijatelj, je v začetku leta zasedel položaj direktorja občinske Snage, za komentar pa včeraj ni bil dosegljiv.

Žičničarji niso vedeli

Med dejavnostmi, ki bi jih opravljal Certus Maribor, se je znašlo tudi obratovanje žičnic, kar je zdaj v pristojnosti Športnega centra (ŠC) Pohorje. »Nič ne vem o tem,« se je odzval direktor Pohorske vzpenjače Srečko Jesenšek in dodal: »Nimam komentarja.«

Že nekaj časa krožijo informacije, da bi MOM lahko prevzela Pohorsko vzpenjačo, kot je slišati zaradi številnih očitkov o sporni podelitvi koncesije ŠC Pohorje in njegovih finančnih težav, ki so posledica tudi velikih stroškov z novo gondolosko žičnico.

»Nam je pomembno, da vzpenjača obratuje in da je na voljo celotnemu mariborskemu turizmu. Če pa ima kdo pomisleke, smo jo v vsakem trenutku pripravljeni predati MOM. Navsezadnje koncesijska pogodba to omogoča, saj lahko skladno z njo MOM kadar koli prevzame gondolsko žičnico sama v upravljanje,« je povedal Jesenšek. Ali se o tem konkretno dogovarjajo, pa ni pojasnil.

Vozniki ne bodo ostali brez službe

»Vse šoferje Veolie bomo prevzeli. Nikomur se ni treba bati, da bi bil ob službo. Verjamemo, da bodo imeli v Certusu Maribor še boljše pogoje za delo,« je danes povedal podžupan MOM Milan Mikl. Pri tem je zatrdil, da imajo za zdaj dovolj avtobusov, da bodo lahko izvajali potniški promet.

Na vprašanje, kako bodo rešili problem z garažami in delavnicami, pa je odvrnil: »To mi še ni znano. Vendar vem, da so odgovorni v fazi dogovarjanja in iskanja optimalne rešitve.«

Zavod Certus Maribor bi opravljal več dejavnosti:

∙ vzdrževanje in popravila motornih vozil,

∙ mestni in primestni kopenski potniški promet,

∙ medkrajevni in drug cestni potniški promet,

∙ obratovanje žičnic,

∙ skladiščenje,

∙ spremljajoče storitvene dejavnosti v kopenskem prometu,

∙ posredovanje oglaševalskega prostora,

∙ obratovanje športnih objektov.