Mariborski SDS se zdi Fištravčev proračun nerealen

Po Pivčevih besedah je glede na ekonomsko krizo nerealno načrtovanje prihodkov od prodaje občinskih nepremičnin.

Objavljeno
18. februar 2014 13.01
regent fištravec
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Maribor − Mariborski svetniki SDS na seji v sredo ne bodo podprli predlaganega proračuna za leto 2014, saj se jim zdi nerealen. Županu Andreju Fištravcu zato predlagajo, da drugo branje raje umakne z dnevnega reda in ponovno opravi prvo branje z bolj realnimi postavkami, ki bodo omogočile uravnoteženo prihodkovno in odhodkovno stran predlaganega dokumenta. Fištravec je bil zadnje dni sicer vpleten v kar dva "nakupa po pomoti" na občinske stroške.

Kot je danes povedal predsednik mariborskega mestnega odbora SDS Gregor Pivec, se je proračun od prvega do drugega branja res povečal s 116 na 119 milijonov evrov in je navidezno uravnotežen, a hkrati drži tudi, da se je za osem milijonov evrov povečalo predvideno zadolževanje.

SDS opozarja na nerealno načrtovane prihodke

»Zavračamo očitke, da če proračun ne bo sprejet, bodo obstale investicije. Prav tako morebitne očitke, da so upoštevali naš predlog po povečanju investicij. A vprašanje je, kaj je tu realno,« je dejal Pivec.

Dodal je, da so se konec lanskega leta kljub resnosti razmer brez potrebe ukvarjali z rebalansom lanskega proračuna, namesto da bi vso pozornost namenili novemu proračunu.

Na prihodkovni strani v SDS opozarjajo na nekatere nerealne načrte. Tako so se prihodki od davka na premoženje od prvega branja s 14,6 milijona povečali na 17 milijonov evrov, pri čemer je dejstvo, da je zakonodaja na tem področju še pred sodno presojo, in ni jasno, kdaj bodo ti prihodki lahko zaživeli.

Prav tako je po Pivčevih besedah glede na sedanjo ekonomsko krizo nerealno načrtovanje prihodkov od prodaje občinskih nepremičnin.

Neambiciozno črpanje evropskih sredstev

»Veliko premalo poudarka pa je na prihodkovni strani pri črpanju evropskega denarja. V letu 2014 je načrtovanih 378.000 evrov. Občina lahko sama pridobiva evropska sredstva, ki so edini kakovostni vir za investicije, pa se je tega lotila zelo neambiciozno,« je dejal prvak mariborske SDS, ki se zavzema za večjo investicijsko naravnanost.

Na odhodkovni strani je sicer v primerjavi s prvim branjem predvidenih sedem dodatnih milijonov po Pivčevem mnenju imaginarnega denarja. Predvsem je opozoril na neracionalno trošenje mestne uprave, prav tako mu ni jasno, od kod bodo vzeli predvidenih devet dodatnih milijonov za investicije, če je predvidenega tako malo evropskega denarja.

Investicijski odhodki so se namreč od prvega branja povečali s prvotnih 15 na 24 milijonov evrov, a v SDS menijo, da od tega ne bo realiziranega nič.