Mariborski študenti zahtevajo vse programe druge stopnje

Rektor UM Danijel Rebolj pa je odziv študentov označil kot »zelo dober«, saj študentom ne sme biti vseeno.

Objavljeno
09. april 2013 20.04
PROTEST PRED UNIVERZO V MARIBORU
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor – Študentski svet mariborske univerze zahteva, da se za novo šolsko leto razpišejo vsi študijski programi, ki za vpisane študente pomenijo vertikalno nadaljevanje študija na drugi stopnji in zaključek izobraževanja. V nasprotnem pričakujejo nove proteste.

Predstavniki študentov fakultet Univerze v Mariboru (UM) so danes na izredni seji govorili o dogajanju v visokem šolstvu in razpisu za vpis v podiplomske programe na UM v letu 2013/2014 ter sprejeli več sklepov.

Ob že omenjenem po besedah prorektorja UM za študentska vprašanja Roberta Preskerja od ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter vodstva UM zahtevajo pisno opredelitev glede razpisa študijskih programov, ki imajo trenutno zvezdico in pripis, da bodo razpisani, če bo zagotovljen denar oziroma izkazana pripravljenost zaposlenih za izvedbo v okviru zagotovljenih sredstev.

Podpisovanje izjave, da bodo delovne obveznosti v magistrskih programih opravili ne glede na višino plačila – po sklepu senata so jo dobili zaposleni na sedmih fakultetah –, je dvignilo precej prahu. Po mnenju vodstva sindikata Sviz ni sprejemljivo, da UM finančne težave zaradi znižanja proračunskih sredstev rešuje na račun zaposlenih. Študentski svet v izjavi vidi kratkoročno rešitev.

Ministrstvo in vodstvo UM poziva k dogovoru o dolgoročnih rešitvah, ki bodo »zagotovile konstantnost izvajanja študijskih programov«. O morebitnem nerazpisovanju programov na UM naj razmišljajo predvsem pri razpisu programov prve stopnje. Vsaka drugačna odločitev kot razpis vseh programov druge stopnje je za predstavnike študentov nesprejemljiva, pravi Presker. »Študenti, ki nimajo zagotovila, da bodo lahko jeseni dokončali izobraževanje, so nezadovoljstvo že pokazali prejšnji teden na protestu na nekdanji pedagoški fakulteti.«

Nekaj se jih je zbralo tudi danes pred rektoratom. »Če ne bo zagotovila do seje vlade, ki bo v maju potrjevala razpis, se bodo protesti stopnjevali,« predvideva Presker.

Rektor UM Danijel Rebolj pa je odziv študentov danes označil kot »zelo dober«, saj študentom ne sme biti vseeno. »Še vedno je moje stališče, da je bil sklep senata edini možen, če hočemo zagotoviti izvedbo študijskih programov,« je dejal Rebolj in pojasnil, da ta sklep govori o tem, »ali razpišemo programe in se zavežemo, da jih bomo izvedli, ali pa ne razpišemo vseh«.