Mariborski Štuk praznuje tri desetletja delovanja

Priljubljeni Štuk, ki velja za središče obštudijske delavnosti v mestu ob Dravi, na leto obišče 100.000 ljudi.

Objavljeno
28. september 2015 13.08
regent štuk
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor − Študentski kulturno-prireditveni center Štuk, ob ustanovitvi poznan kot Študentska komuna, to jesen praznuje 30 let delovanja. Tej obletnici bodo posvetili več dogodkov, osrednja prireditev pa bo 20. oktobra, ko na mariborskem Štuku napovedujejo zanimiv avdiovizualni program ter nastope glasbenih skupin Psihomodo Pop, Nude in Mi2.

Začetki Študentske komune (Štuk) segajo v konec leta 1985, vrata pa je odprla januarja 1986: »Vse od tedaj Štuk velja za valilnico talentov, prostor, kjer mladi lahko unovčijo svoje znanje in ga pokažejo drugim, prostor, kjer se vse generacije lahko sprostijo, hkrati pa je odskočna deska številnim mladim glasbenim skupinam, ki kasneje postanejo prepoznavne po vsej Sloveniji in tudi v tujini,« so sporočili iz Študentske organizacije Univerze v Mariboru (Šoum), ki od leta 1991 upravlja Štuk.

Ta je vseskozi služil različnim obštudijskim dejavnostim, tako na kulturno-umetniškem kot izobraževalnem področju, prostor pa je skozi zgodovino spreminjal svojo zunanjo in notranjo podobo. Zadnjo večjo prenovo je doživel poleti 2012 in velja za enega najbolje opremljenih koncertnih prostorov v Sloveniji. Sestavljen je iz koncertne dvorane in predprostora, ki podnevi služi kot študentska kavarna, ponoči pa se spremeni v manjšo diskoteko.

Mariborski Štuk, kjer se vsako leto zvrsti približno 200 različnih dogodkov (glasbenih, plesnih, gledaliških ...), na leto obišče skoraj 100.000 ljudi, so sporočili iz Šouma. Po njihovih podatkih je na Štuku, ki je na začetku služil tudi kot kinodvorana, v treh desetletjih na odru nastopilo okoli 20.000 glasbenih skupin, glasbenikov, stand-up komikov, gledaliških igralcev, plesalcev in didžejev.

Tridesetletnico delovanja na Štuku praznujejo že vse leto, dogodki pa bodo zgoščeni v jesenskem času. Na vrhuncu dogajanja 20. oktobra zvečer bodo občinstvo popeljali skozi tri desetletja pestrega dogajanja v tej priljubljeni mariborski dvorani.