Mariborskim financam grozi večmilijonska luknja

Številke, kolikšen je primanjkljaj v mariborskem proračunu, se razhajajo; na občini trdijo, da ne bo treba najeti likvidnostnega kredita.

Objavljeno
27. avgust 2015 18.44
MARIBOR
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor
Maribor - Mestnemu proračunu, ki že tako ni v dobri kondiciji, se kmalu obeta rebalans. Zaposleni na mariborski občini so po naših podatkih te dni prejeli okrožnico, iz katere izhaja, da v mestnih financah zeva globoka luknja. Po pojasnilih z občine je primanjkljaja ta čas za blizu 5 milijonov.

»Občina je likvidna in izpolnjuje vse svoje obveznosti,« je še julija letos zagotavljal direktor mariborske mestne uprave Bojan Babič. Le mesec dni kasneje je slika očitno precej drugačna. V okrožnici namreč vodstvo Mestne občine Maribor (MOM) zaposlene poziva, naj pri predlogih izdatkov za rebalans proračuna za leto 2015, ki je sicer težak 97,8 milijona evrov, ponovno preverijo sleherno proračunsko postavko, njeno nujnost, upravičenost in višino.

Iz omenjene okrožnice izhaja, da zadnji podatki predvidevajo zvišanje izdatkov za 2,2 milijona evrov in znižanje prejemkov za 9,3 milijona. Rezultat je torej razlika v višini 11,5 milijona evrov, piše v okrožnici zaposlenim. Po informacijah, ki smo jih neuradno pridobili, pa upoštevaje stanje na računu dejanska vrzel v proračunu znaša nekaj več kakor 6 milijonov.

Ko je občinsko vodstvo julija letos predstavljalo rezultate delovanja MOM v prvi polovici leta, o kakšnih večjih finančnih težavah in proračunski luknji ni bilo govora. Glede likvidnosti MOM je prvi mož mestne uprave Babič tedaj povedal, da zelo natančno nadzorujejo tako prihodke kot odhodke in slednje prilagajajo prihodkom. Babič je takrat zatrdil, da to uspešno regulirajo in zato ni potrebe po morebitnem likvidnostnem kreditu, o katerem so pred časom že razmišljali. Včeraj nam njegovega komentarja ni uspelo dobiti, saj je bil službeno odsoten.

Kako globoka je luknja?

»Dobil sem informacije, da pripravljajo rebalans proračuna in da je stanje 11,5 milijona evrov minusa,« je o proračunski luknji obveščen opozicijski mestni svetnik in bivši Kanglerjev podžupan Milan Mikl. Po njegovih informacijah je finančno stanje MOM takšno, kot ga je lanskega decembra na črni petek nakazal takratni šef mestne uprave Damjan Lah. »Verjetno smo ena izmed občin, ki je trenutno v največjem finančnem zlomu,« se boji Mikl. Po njegovem mnenju se je občinski oblasti pri načrtovanju prihodkov zalomilo pri nadomestilu za stavbno zemljišče in kapitalskih naložbah, vprašljivi so tudi dobički v javnih podjetjih.

»To je bilo jasno. Povedali smo jim, da niso realni,« se je na slabo novico odzval opozicijski mestni svetnik Socialnih demokratov (SD) Metod Dolinšek. Tudi on meni, da se sedaj dogaja natanko to, kar je napovedal Lah. »Če nimaš nacionalne ali evropske nove linije z nekim konkretnim projektom, ni priliva,« pravi Dolinšek.

V največji opozicijski stranki v mariborskem mestnem svetu, Stranki modernega centra (SMC), informacij o proračunskem primanjkljaju nimajo, je dejal predsednik mariborskega odbora SMC Andrej Špenga. So pa zaskrbljeni, če so točne, je poudaril: »SMC je že lani decembra in v začetku letošnjega leta pozvala župana k pripravi realnega proračuna, brez dodatnih kasnejših zadolževanj, ki jih bodo Mariborčani morali odplačati na svojih plečih,« je povedal Špenga.

Rebalans najbrž septembra


Po naših informacijah je prva jesenska seja mestnega sveta planirana za 24. september, na njej pa naj bi se na dnevnem redu znašel tudi rebalans proračuna. Ko bo gradivo pripravljeno, bo najbrž tudi že bolj jasno, kakšna je trenutna finančna situacija na MOM.

»Rebalans proračuna je v pripravi. Ker je rebalans še v usklajevanju, o podrobnostih projektov in sredstvih ne moremo govoriti,« so na vprašanja Dela včeraj odgovorili iz občinske službe za stike z javnostjo. Po njihovih pojasnilih razkorak med prihodki in odhodki v proračunu MOM trenutno znaša nekaj manj kot 5 milijonov evrov.

»Vendar te podatke zaradi priprave rebalansa proračuna še preverjamo po vseh uradih MOM,« so sporočili. »Zagotovo pa končna razlika ne bo tako velika, saj bodo še vključeni prihodki od prodaje nepremičnin in zato tudi ne bo potrebe po najemanju likvidnostnega kredita,« menijo v vodstvu MOM.