Mariborsko sortirnico bo zgradil krški Kostak

Epilog razpisa: Snaga je z izbranim ponudnikom, ki bo objekt za obdelavo odpadkov zgradil na ključ, že podpisala pogodbo.

Objavljeno
30. december 2014 20.54
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor – Gradnjo novega objekta za obdelavo odpadkov, tako imenovane sortirnice, so v mariborski Snagi zaupali podjetju Kostak iz Krškega. To bo dela začelo prihodnje leto, v Snagi pa predvidevajo, da se jim bo 12,5 milijona evrov vredna naložba povrnila v manj kot šestih letih.

Že nekaj let načrtovan objekt za obdelavo odpadkov je ključni razvojni projekt mariborske Snage in prinaša »številne prednosti v procesu ravnanja z odpadki«, je povedal direktor podjetja Aleš Vajngerl. Po njegovih besedah bo imel pozitiven učinek tudi za uporabnike, saj bodo lahko ohranjali cene ravnanja z odpadki: »Zdaj na njih neposredno ne moremo vplivati, ker odpadke predajamo prevzemnikom in smo odvisni od cen njihovih storitev.«

Izbirali med šestimi podjetji

Sortirnico bodo uredili v nedograjenem objektu kompostarne na območju prehodnega skladišča Snage na Teznem za nakupovalnim središčem E. Leclerc. Postopek izbire ponudnika, ki bo sortirnico zgradil na ključ, je trajal skoraj dve leti. »Na razpis se je prijavilo šest podjetij. V zadnji fazi konkurenčnega dialoga so sodelovali Drava, vodnogospodarsko podjetje Ptuj, grški Helector S. A. in Kostak, komunalno stavbno podjetje, iz Krškega,« so pojasnili v Snagi. Pred dnevi podpisana pogodba Kostak obvezuje, da v enem mesecu preda Snagi natančni časovni načrt celotnega projekta, so sporočili.

Vrednost naložbe v objekt za obdelavo odpadkov, ki sta jo potrdila tudi nadzorni svet komunalnega podjetja in mestni svet mariborske občine, je ocenjena na 12,5 milijona evrov, Snaga pa jo bo financirala sama; deloma iz lastnih sredstev, deloma pa z najemom kredita. Kdaj točno se bo prihodnje leto začela gradnja, bo po pojasnilih iz vodstva Snage znano proti koncu januarja.

Odpadke nazaj v predelavo

»Objekt za obdelavo odpadkov bo v prvi vrsti služil našim potrebam, tehnologija v objektu pa je zasnovana tako, da nam bo omogočala, da iz mešanih komunalnih odpadkov izločimo tiste materiale, ki so ponovno uporabni. Na takšen način bomo bistveno zmanjšali delež odpadkov, ki bodo ostali za odlaganje,« so razložili na Snagi. »Tehnologija nam bo omogočala zagotavljati industriji surovine. S tem bomo sledili smernicam EU, ki želi spodbuditi predelavo odpadkov, hkrati pa se na evropski ravni pripravlja zakonodaja, ki bo zahtevala, da iz odpadkov pridobimo čim več sekundarnih surovin.«

V mariborski Snagi želijo v prihodnjih letih povečati delež prihodkov iz tržnih storitev. Z delovanjem nove sortirnice v industrijski coni na Teznem bodo lahko trgu ponudili več različnih in čistejših izhodnih frakcij odpadkov.