Mariborsko zavetišče brez razpisa koncesije Snagi

S Snago nameravajo skleniti hišno pogodbo, pravnik Brezovnik opozarja na protizakonite postopke.

Objavljeno
03. maj 2013 21.00
zavetišče za živali, Maribor, 26.4.2013
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Novo vodstvo Mestne občine Maribor (MOM) namerava s Snago, ki zdaj zavetišče za živali upravlja brez pravne podlage, skleniti hišno pogodbo, za prve štiri mesece letos pa ji je občina oddala naročilnico za opravljanje storitev. Pravni strokovnjak Boštjan Brezovnik pa opozarja, da občina z naročilnico krši zakon o javnem naročanju.

MOM je Snagi koncesijo podelila februarja lani, a celjska Mačja hiša, ki je bila na javnem razpisu za več kot četrtino cenejša, je po zavrnitvi pritožbe sprožila upravni spor in upravno sodišče je odpravilo občinsko odločbo o podelitvi koncesije. MOM je morala postopek ponoviti, vendar ni izbrala nikogar, ampak je postopek ustavila. Mačja hiša se je znova pritožila in takratni župan Franc Kangler je kot drugostopenjski organ pritožbo znova zavrnil. Mačja hiša je potem sprožila še drugi upravni spor, o katerem pa sodišče še ni odločilo, je sporočila direktorica Mačje hiše Helena Jovanovič Hacin.

Snaga zavetišče brez pravne podlage upravlja že eno leto. Potem ko je prejšnje občinsko vodstvo postopek izbire koncesionarja ustavilo, je namreč Snaga ostala v zavetišču. Občina je z njo celo sklenila aneks k neveljavni koncesijski pogodbi. »Če je odločba odpravljena in ni bila izdana nova, aneksa k pogodbi ni mogoče skleniti,« je takrat opozoril direktor Inštituta za lokalno samoupravo in javna naročila Maribor Boštjan Brezovnik.

Občina do razrešitve spora ne bo posegala

Snaga je ves čas, tudi od konca maja lani, ko je upravno sodišče odpravilo občinsko odločbo, za oskrbo živali prejemala občinski denar. Po občinskih podatkih je od lanskega do letošnjega aprila prejela več kot 38.000 evrov. Nova občinska garnitura v takšno ureditev očitno ne bo posegala, dokler upravno sodišče ne reši upravnega spora. Do takrat nima namena izbrati novega koncesionarja, potem pa bi zadevo precej poenostavila: »V skladu z občinskimi navodili za oddajo javnih naročil v vrednostih, ki jih zakon o javnem naročanju ne ureja, je MOM oddala naročilnico za opravljanje storitev javne službe zavetišča za zapuščene živali podjetju Snaga, in sicer za obdobje od 1. januarja do 30. aprila 2013. V nadaljevanju ima občina namen skleniti pogodbo s podjetjem Snaga na podlagi »in-house« pravil ZJN-2«, so na vprašanje Dela pojasnili v občinski službi za odnose z javnostjo.

Brezovnik opozarja, da MOM krši zakon

A pravni strokovnjak Boštjan Brezovnik opozarja, da občina z naročilnico krši določila zakona o javnem naročanju, ker z javnim naročilom oddaja storitve, ki so predmet posebne ali izključne pravice izvajanja dejavnosti javne službe. Pravi, da sklepanje pogodbe na podlagi »in-house« pravil ni potrebno, gre za klasično gospodarsko javno službo in se storitve ne naročajo po zakonu o javnem naročanju, ampak je treba podeliti celovito pravico za opravljanje dejavnosti.

»Problem je v nepoznavanju pravne ureditve,« pravi Brezovnik in dodaja, da zakon o javnem naročanju ne dopušča oddaje storitev, ki so predmet posebne ali izključne pravice, v tem primeru javne službe.

MOM bi lahko zadevo zakonito rešila že v času do izdaje sodbe upravnega sodišča na način, da bi z odlokom o načinu opravljanja te javne službe določila, da to dejavnost opravlja Snaga.

Lahko bi bila javno podjetje že junija

Snaga je v procesu preoblikovanja iz gospodarske družbe z omejeno odgovornostjo v javno podjetje, ki bi lahko bil ob ugodnem razpletu končan do konca junija, meni direktor Ivan Hajnšek. A ne glede na to, poudarja Hajnšek, lahko MOM opravljanje omenjene javne službe že zdaj zaupa Snagi, na kar je občino že opozoril, pridobil pa je tudi dve pravni mnenji. MOM je namreč večinska lastnica Snage (94,49 odstotka) in ima neposredni vpliv na vodenje podjetja, opozarja Hajnšek. Vendar se po njegovih besedah za to prejšnje občinsko vodstvo ni odločilo, saj je hotelo počakati na izid upravnega spora.