Marifarm se bo razdolžil s prodajo delnic

Z NKBM so se dogovorili tudi za ugodnejše pogoje odplačevanja posojila.

Objavljeno
19. junij 2014 22.30
Marifarm, 14.5.2014, Maribor
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor – Farmacevtska družba Marifarm, ki se je znašla v finančnih težavah, je po zagotovilih vodstva na poti okrevanja. Svet zavoda Mariborskih lekarn, ki je lastnik Marifarma, je namreč potrdil sporazum, ki ga je tovarna, kjer za zdaj zdravila le pakirajo, sklenila z Novo Kreditno banko Maribor (NKBM).

Sporazum predvideva odprodajo zastavljenih delnic in ugodnejše pogoje odplačevanja posojila, s čimer se bo zadolženost podjetja v kratkem času zmanjšala za 40 odstotkov. Nova direktorica Marifarma, dosedanja prokuristka Romana Fišer, je pojasnila, da bodo 28-milijonsko zadolženost pri NKBM zmanjšali za 13 milijonov evrov. Po njenih besedah si bo podjetje s tem zagotovilo sredstva za poplačilo zapadlih obveznosti, za normalno servisiranje proizvodnje in izplačilo plač, medtem ko si z državnim poroštvom v višini dveh milijonov evrov obetajo pridobitev sredstev za nova vlaganja.

Fišerjeva je prepričana, da bo z razdolžitvijo iskanje strateškega partnerja bistveno lažje in da bo ta, kdor koli že bo, lahko opravil dokončno sanacijo podjetja. Fišerjeva pravi, da sodelujejo z Indijci, Ukrajinci in Kitajci, možnosti so tudi v Evropi.

Dosedanji v. d. direktorja Marifarma in šef Mariborskih lekarn Albin Turk je prepričan, da je dogovor z NKBM pomemben premik, s katerim so dali potencialnim partnerjem vedeti, »da smo pravi, da lahko gremo z njimi naprej. Doslej je vsak čakal, ali bodo delavci stavkali ali bo stečaj, zdaj pa je zadeva mimo in smo kredibilen partner,« meni Turk.