Marjan Sušelj brez podpore

Po Fakinu v težavah še novi kandidat za šefa zdravstvene blagajne.

Objavljeno
19. januar 2017 12.33
bsa sušelj
Peter Jančič
Peter Jančič

Zavrnitev imenovanja Marjana Sušlja za novega generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) je državnemu zboru danes predlagala večina poslancev v mandatno volilni komisiji (MVK).

Da s soglasjem slabo kaže, se je pokazalo, ko so podporo kandidatu, ki ga je predlagala skupščina zdravstvene zavarovalnice, javno pred glasovanjem odrekli številni poslanci največje vladne stranke: SMC. Za soglasje Sušlju je po dolgih polemikah glasoval le Matjaž Nemec (SD), sedem poslancem pa je bilo za zavrnitev.

Nemec je povedal, da je ta rezultat nekoliko presenetil tudi njega, saj se je zdelo, da bo kandidata koalicija večinsko le podprla.

Odločna zavrnitev v MVK še ne pomeni nujno, da bo Sušelj prihodnji teden v državnem zboru zavrnjen, kar enajst poslancev se je v komisiji danes namreč vzdržalo. Znak pa zanj gotovo ni dober, je bilo slišati med poslanci.

Pred glasovanjem so iz SDS ostro kritizirali ministrico za zdravje in vlado, da je odgovorna, da milijardno javno blagajno že več let vodi vršilec dolžnosti. Opozorili so, da vlada le zavrača kandidate, novega direktorja ali spremembe ureditve, če je ta problem, pa ne predlaga.

Zdravstvene zavarovalnice je že več let brez pravega vodje, ker je v državnem zboru večina lani in predlani zavrnila, da bi bil šef še naprej Samo Fakin.