Marprom še eno sezono gospodar Pohorja

Opozicija nad podaljšanjem koncesije ni navdušena, a ker druge rešitve ni, bo predlog podprla.

Objavljeno
30. junij 2015 17.20
MARIBORSKO POHORJE
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor – Občinski Marprom bo v prihodnji zimski sezoni očitno ostal koncesionar pohorske infrastrukture. Mestna uprava namreč predlaga podaljšanje koncesije za žičnice in vzpenjačo za šest mesecev, kar mestni opoziciji sicer na diši, a bo predlog najbrž potrdila.

Marpromu koncesija za Pohorsko vzpenjačo poteče 24. novembra, za vlečnice pa 8. decembra, torej tik pred začetkom smučarske sezone. Če bo koncesija podaljšana za pol leta, o čemer bodo mestni svetniki odločali predvidoma jutri, bi torej občina in Marprom pod streho spravila še eno smučarsko sezono.

Iz opozicijskih vrst je slišati, da je to bolj gasilska akcija kot pa resno iskanje dolgoročnega koncesionarja, denimo za deset let, kar so predlagali tudi v Marpromu. »Že marca smo predstavili svoj predlog, je pa res, da za odločitev o teh desetih letih zdaj občina nima časa. O tem bi se morali pogovarjati marca ali pa še prej, ker je treba predstaviti finančni načrt in narediti vse ostale stvari,« pravi Boštjan Zagorac iz Marproma.

S stisnjenimi zobmi za

Zakaj se niso odločili za podelitev večletne koncesije, na Mestni občini Maribor niso pojasnili. Opozicija nad začasno rešitvijo ni navdušena, a se očitno zaveda, da v danih razmerah, če želi mesto pod streho spraviti prihodnjo sezono, druge rešitve ni.

Socialni demokrat Metod Dolinšek poudarja, da želi slišati dobre argumente, zlasti, da je tokratno podaljšanje res za samo pol leta. Raje bi namreč videl, da se Marprom ukvarja s svojim osnovnim poslanstvom, torej avtobusnimi prevozi, ker tega posla po njegovem prepričanju še ne opravlja dobro.

Podobno kot Dolinšek razmišlja Milan Mikl iz Županove liste (nekdanjega župana Franca Kanglerja): »Pričakujemo temeljito obrazložitev. Nočemo nagajati, ampak potrebujemo bolj konkretne podatke. Če bo utemeljitev dobra, bomo za.«

Tudi Stranka modernega centra bo podaljšanje koncesije podprla, a bo hkrati zahtevala še sprejem sklepa o pripravi strategije za Pohorje v roku dveh mesecev, je povedal njen svetnik Andrej Špenga: »Ko bo pripravljena, je naša želja mednarodni razpis za podelitev koncesije za daljše obdobje.«

Miloš Stevanović, ki je s še tremi svetniki zapustil Listo župana Andreja Fištravca, s čimer je ta izgubil večino v mestnem svetu, prav tako pravi, da bodo predlog podprli, ker je to zdaj edina možnost. Vendar poudarja, da je treba v pol leta pripraviti dober model za prihodnja leta.

Kolesarski park še zaprt

Vanj bo treba verjetno vključiti tudi priljubljeni kolesarski park, ki je po stečaju Športnega centra Pohorje še naprej zaprt. Nataša Šeneker iz Marproma je povedala, da čakajo na soglasje sklada kmetijskih zemljišč. Ko ga bodo dobili, bodo park odprli v okrnjeni obliki, saj bo letos kolesarjem na voljo le najlažja proga.