Marprom zimo končuje zmagovalno

Novi upravljavec žičnic in smučišč na Pohorju je iz letošnje zime izvlekel 120.000 evrov dobička.

Objavljeno
26. marec 2015 20.02
Pohorska vzpenjača, 26.3.2015, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor – Iztekajočo se zimsko sezono na Pohorju javno podjetje Marprom, ki je po stečaju Športnega centra (ŠC) Pohorje prevzelo upravljanje žičnic, končuje z blizu 120 tisoč evrov dobička. »Smučarsko sezono smo končali nad pričakovanji,« je rezultate komentiral direktor Bernard Majhenič.

Uradno bosta Marprom in njegova družba Martura, ki upravlja smučišča, sezono sklenila 31. marca, ko se iztečeta najemna pogodba za žičniške naprave in tudi veljavnost sezonskih vozovnic za Mariborsko Pohorje in Areh. A ker je na slednjem še dovolj snega, nameravajo sezono podaljšati še za vikend v času velikonočnih praznikov, ko bo možno smučati po nižjih cenah.

»Za nami so 104 smučarski dnevi, kar pomeni, da smo kljub v povprečju višjim temperaturam kot v preteklih zimah uspešno končali sezono. V tem času smo našteli več kot 137.000 smučarjev in namesto načrtovanih 1,3 milijona evrov ustvarili dobra dva milijona prihodkov,« je včeraj povedal Bernard Majhenič in dodal, da so odhodki znašali nekaj več kot 1,9 milijona evrov.

Želijo koncesijo za deset let

Za podizvajalce (predvsem za podjetje PMKD, ki so mu prepustili tudi zasneževanje in teptanje prog) so porabili okoli 450.000 evrov, kar je precej več, kot so načrtovali pred zimo, ko so omenjali 100 tisočakov. Med razlogi je Majhenič izpostavil, da so pričakovali več naravnega snega, pa tudi nekateri drugi stroški so bili višji od načrtov. Prav tako so v omenjeno vsoto všteti stroški za pripravo proge za Zlato lisico, ki so jih nato prefakturirali na organizatorje tekme.

Glede načrtov je Majhenič dejal, da so s stečajnim upraviteljem ŠC Pohorje Dragom Dubrovskim tik pred dogovorom za podaljšanje najemne pogodbe za žičniško infrastrukturo še za naslednja dva meseca; sicer pa so zainteresirani za 10-letno koncesijo za upravljanje gondole in ostalih žičnic, pri čemer bo zadnjo besedo imela mariborska občina. Medtem se v Marpromu že pripravljajo na poletno sezono, če bodo pridobili koncesijo za daljše obdobje, pa bodo najeli milijon evrov kredita za vlaganje v infrastrukturo.

NLB odvaža snežne topove

Vodstvo Marproma se je včeraj tudi zahvalilo Termam Maribor za sofinanciranje smučarske sezone in poudarilo, da temu zgledu kljub prošnjam ni sledil nihče od ostalih turističnih ponudnikov. Pri izvedbi smučarske sezone je sodelovalo 128 ljudi, od tega 48 iz Marproma in 8 iz Marture, ostali pa prek podizvajalcev. Po sezoni bodo poskušali obdržati čim več teh delavcev, če ne bodo sklenili nove pogodbe, pa se jim bodo morali zahvaliti za sodelovanje.

Ovira pred naslednjo zimo bi lahko bilo tudi pomanjkanje snežnih topov; NLB Leasing se je odločili, da 40 topov, ki so v njegovi lasti, ne bo več skladiščil pod Pohorjem, zato so jih po izteku najemne pogodbe z Marpromom včeraj začeli odvažati od tam.