Maske brezplačniških operativcev padajo

Predsednica parlamentarne komisije, ki preiskuje izdajanje brezplačnikov, Melita Župevc (SD) je sporočila, da so na pristojno državno tožilstvo vložili kazenski ovadbi zaradi krive izpovedbe proti Andreju Lasbaherju, nekdanjemu direktorju Progresije (Slovenski tednik), in Robertu Teršku, nekdanjemu direktorju podjetja Zame-tek (Ekspres). To smo v Delu napovedali že pred tedni.

Objavljeno
22. december 2010 06.58
Anuška Delić, ozadja
Anuška Delić, ozadja
Ljubljana – Melita Župevc je prav tako razkrila, da pri brezplačnikih Slovenski tednik in Ekspres po ugotovitvah komisije ni šlo za ločena projekta, »ampak za en sam, usklajen projekt«. V zvezi z ovadbama proti Andreju Lasbaherju in Robertu Teršku je Melita Župevc še pojasnila, da sum njunega krivega pričanja potrjuje dokumentacija, ki jo je komisija pridobila tudi po sodni poti. Med drugim je iz nje razvidno, da sta omenjena direktorja izdajateljev brezplačnikov »poslovno sodelovala in nista bila le bežna znanca, kot sta se trudila prikazati pred parlamentarno preiskovalno komisijo«. Še več: oba časopisa je grafično postavljalo isto podjetje. Po naših zanesljivih informacijah to ni bila Progresija, kot sta Lasbaher in Teršek pričala pred komisijo, ampak Agencija 25, v lasti podjetja Petindvajset oziroma Lasbaherjeve zunajzakonske partnerice Damjane Lebar.

Ovadba tudi proti Haucu?

Če bo komisija dosledno uveljavljala načelo enakopravne obravnave vseh prič, kot je to včeraj zagotovila Župevčeva, potem bo leto 2011 najbrž prineslo tudi kazensko ovadbo zaradi krive izpovedbe proti generalnemu direktorju Pošte Slovenije Alešu Haucu. (Predsednica komisije na to izrecno vprašanje ni hotela neposredno odgovoriti.)

Haučevo vztrajno navajanje strokovnega dela pristojnih služb in kakovosti posla s Progresijo namreč omaja dokument Pošte Slovenije, ki smo ga pridobili v uredništvu Dela . V njem se nekateri visoki uslužbenci Pošte Slovenije odločajo med različnimi možnostmi za Progresijino poplačilo okrog 100.000 evrov terjatev, med njimi pa je najzgovornejša tista, ki predvideva prodajo terjatev Agenciji 25 (marca lani jo je ustanovil Lasbaher).

Ta bi »denar za kupnino črpala iz poslov med Agencijo 25 in Petindvajset, ki bi denar za plačilo storitev Agenciji 25 črpalo iz poslov v sklopu okvirnega sporazuma, že sklenjenega s Pošto Slovenije«. O pravnih vidikih takega vezanega posla nismo pristojni, za lažje razumevanje pa bralcem pojasnimo, da je Agencija 25 ime agencije, ki je v lasti podjetja Petindvajset oziroma Lasbaherjeve partnerice, obstaja pa še pravna oseba Agencija 25, ki je v lasti Lasbaherja.

Zagovor pri Komarjevi

Naše informacije o zagovoru generalnega direktorja Pošte Slovenije Aleša Hauca in prvega nadzornika družbe Klemna Grošlja pri predsednici uprave agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) Dagmar Komar smo preverjali pri vseh treh. Kamen spotike je bilo menda nedavno imenovanje novega prokurista Pošte Slovenije Matjaža Andrica, nekaj nesoglasij pa je domnevno povzročilo tudi snemanje maratonske, deveturne seje nadzornega sveta v začetku decembra.

Iz Pošte Slovenije so sporočili, da zadeve ne morejo komentirati, sicer pa Hauc »ne nasprotuje imenovanju Matjaža Andrica za prokurista družbe«. Na AUKN so sestankovanje potrdili, vendar pa sta Hauc in Grošelj prišla »na njuno izrecno željo na seznanitveni sestanek«. Po naših informacijah je sestanek zahteval Grošelj, nato pa se je »samoiniciativno« pridružil še Hauc, kar smo želeli preveriti pri prvemu nadzorniku Pošte Slovenije, a se na naše klice ni odzval.