Matevž Lenarčič uspešno preko Atlantika

Potem, ko je zjutraj poletel iz Dakarja na zahodni Afriški obali, je po 11 urah in pol letenja pristal v Braziliji.

Objavljeno
12. januar 2012 19.49
K. Ž., Nova Gorica
K. Ž., Nova Gorica
Ekstremnemu pilotu Matevžu Lenarčiču, ki s Pipistrelovim letalom Virus SW 914 leti na poti okrog sveta, je uspel veliki podvig - prelet Atlantskega oceana. Potem, ko je danes zjutraj poletel iz Dakarja na zahodni Afriški obali, je po 11 urah in pol letenja na povprečni višini 4000 metrov in s hitrostjo 300 km/ h ob 18.03 uri po našem času varno pristal na letališču Natal v Braziliji.

Med letom je prečkal tri časovne pasove in preletel zahtevno tropsko konvergenčno nevihtno cono, kateri se je moral izgibati proti jugu in tako znatno podaljšal svojo pot.

Lenarčič je tako v tretjem letalnem dnevu, potem ko je v prvem dosegel Maroko, v drugem pa Dakar, premagal prvo od velikih ovir na svoji poti in sicer več kot 3200 kilometrov dolg prelet Atlantskega oceana. Iz Brazilije ga bo pot vodila najprej v severno Ameriko, potem na skrajni jug , kjer ga čaka naslednji velik izziv - polet na Antarktiko.

Zatem se bo soočil z najtežjim delom svoje poti, saj ga čakajo še izredno zahtevni več tisoč kilometrov dolgi preleti preko tihega oceana in prelet gore Mt. Everst. V Sloveniji ga pričakujejo nazaj predvidoma v marcu.