Matjaž Hanžek na čelu preiskovalcev Teša 6

Preiskava bo segla vse do leta 2003, ko so stekli pogovori o gradnji Teša 6.

Objavljeno
26. februar 2015 11.12
koalicijska pogajanja
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Ljubljana − Parlamentarna mandatno-volilna komisija je izglasovala sestavo preiskovalne komisije za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v blok 6 Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), ki jo mora potrditi še DZ. Za predsednika komisije s sedmimi poslanci so izbrali Matjaža Hanžka (ZL), za podpredsednika predlogov ni bilo.

Parlamentarno preiskavo za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 je DZ konec januarja odredil na pobudo poslancev ZL, pod zahtevo za preiskavo pa so se podpisali še poslanci SMC, Desusa, NSi, SD in Zaaba. Preiskava bo segla vse do leta 2003, ko so stekli pogovori o gradnji Teša 6, glede na ugotovitve med preiskavo pa bi se to obdobje lahko še razširilo.

Po danes izglasovanem predlogu brez razprave članov mandatno-volilne komisije bo preiskovalno komisijo vodil član poslanske skupine, ki je bila pobudnik za preiskavo, v njej pa bo tudi po en član iz vseh drugih poslanskih skupin. To so Bojan Dobovšek (SMC), Danijel Krivec (SDS), Ivan Hršak (Desus), Matjaž Han (SD), Jernej Vrtovec (NSi) in Alenka Bratušek (Zaab).

Mandatno-volilna komisija je danes izglasovala tudi predlog njihovih nadomestnih članov, predloga za podpredsedniško funkcijo pa ne pred sejo ne med njo ni bilo.