Mazejevi zlati red za zasluge

Predsednik države Borut Pahor bo jutri z zlatim redom za zasluge odlikoval našo smučarko Tino Maze.

Objavljeno
24. junij 2013 17.23
SKI-SLO-WC
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Predsednik republike Borut Pahor bo jutri, na dan državnosti, v predsedniški palači z zlati redom za zasluge med drugim odlikoval smučarko Tino Maze, »za izjemne športne dosežke, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču ter navdih ljudem.«

»Tina Maze je s svojimi rekordnimi uspehi v letošnji smučarski sezoni postala slovenska narodna junakinja. Blestela je na smučarskih progah od uvodne tekme naprej, drugega za drugim je presegala rekorde in zaporedoma stopala na stopničke. To so dosežki, ki so slovensko in svetovno smučanje postavili na višjo raven, prihodnjim generacijam smučarjev pa postavili še teže dosegljive cilje,« so utemeljitev odlikovanja, ki se podeljuje na podlagi zakona o odlikovanjih, pojasnili v predsednikovem uradu. 

»Veliki kristalni globus za skupno prvo mesto v svetovnem pokalu 2012/13 mladim slovenskim športnim navdušencem ne pripoveduje le o zmagah, slavi in zvezdništvu njihove ikone Tine Maze. Ne pripoveduje le o dosežkih, pač pa tudi o poti do njih. Pripoveduje o železni volji in odrekanju, o vztrajnosti in samodisciplini, o značajskih potezah in moči osebnosti. Pripoveduje tudi o celotni ekipi Tine Maze ... Odnosi so temelj uspeha in bistvo življenja, pove Tina Maze ob svojih zmagovitih izkušnjah. Tina Maze je Slovenijo, njeno zastavo, himno in njene športnike trajno proslavila daleč po svetu ...,« še piše v obrazložitvi.

Red za zasluge bodo poleg Mazejeve jutri prejeli še Planinsko društvu Ljubljana - Matica za vsestranski prispevek pri razvoju slovenskega planinstva in ob 120. obletnici društvenega dela, Mile Trampuš in Neva Trampuš za prispevek k razvoju ljubiteljske kulture na področju folklorne dejavnosti, kakovostnega poustvarjanja slovenskega plesnega in glasbenega izročila ter oblačilne dediščine, Glasbena matica (Italija) za delovanje v korist slovenske narodne skupnosti v Italiji ter Zvezna gimnazija in Zvezna realna gimnaziji za Slovence v Celovcu za delovanje v korist slovenske narodne skupnosti v Avstriji.