Med 90 kandidati v ZGS izbrali hčer direktorja Tretjaka

Izbiro je opravila tričlanska komisija, sestavljena iz zaposlenih na ZGS OE Slovenj Gradec, torej Tretjakovih podrejenih.

Objavljeno
16. april 2015 16.34
Posodobljeno
17. april 2015 09.00
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Slovenj Gradec - V slovenjgraški enoti Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) so na razpisu za zaposlitev izmed več kot 90 prijavljenih kandidatov izbrali hčerko vodje omenjene enote Milana Tretjaka. Njegova hči naj bi edina izpolnjevala razpisne zahteve. Zaradi tega so neizbrani kandidati spisali anonimko, v kateri zavodu očitajo nepotizem in korupcijo ter nepravilnosti v postopku razpisa in izbire.

Avtor pisma navaja, da je bil tudi sam med prijavljenimi kandidati, prav tako več njegovih poklicnih kolegov. ZGS očita, da so bili razpisni pogoji za delovno mesto preohlapni, saj so v ZGS iskali le osebo z dokončano visokošolsko izobrazbo, brez zahtev po delovnih izkušnjah, delovni dobi in brez navedbe smeri študija.

»Razpisa nismo pripravili sami«

»Glede na zahtevane pogoje verjamem, da so jih izpolnjevali vsi, saj je med mlajšo generacijo veliko brezposelnih, ki imajo celo višjo izobrazbo od zahtevane in tudi že kaj malega izkušenj,« meni avtor in dodaja, da naj bi bila izbira takoj ob izteku razpisnega roka že opravljena, na razgovor pa povabljen samo en od več kot 90 prijavljenih kandidatov. Neizbrani kandidati naj bi bili o izidu razpisa obveščeni šele po tem, ko je izbrana kandidatka že delala na ZGS.

Vodja slovenjgraške območne enote ZGS in oče izbrane kandidatke Milan Tretjak pojasnjuje, da razpisa niso pripravili sami, pač pa so ga dobili iz ZGS Slovenija, zato tudi niso sami določali razpisnih pogojev.

»Hčerka ni zaposlena na ZGS, pač pa na projektu Suport, ki ga ZGS izvaja in je dobila zaposlitev za določen čas do 30. aprila 2016,« pravi Tretjak. Razpisali so dve delovni mesti: eno za revirnega gozdarja in eno za svetovalca.

Nihče razen hčerke ni imel znanja z vodenja projektov

»Razpis za svetovalca je bil res precej splošen, mi pa potrebujemo zelo specifična znanja s področij informatike, medijskega komuniciranja in vodenja projektov.« Prav slednje naj bi bilo odločilno pri izbiri, saj po Tretjakovih besedah med več kot 90 kandidati nihče razen njegove hčerke ni imel znanj s področja vodenja projektov.

Izbiro je opravila tričlanska komisija, sestavljena iz zaposlenih na ZGS OE Slovenj Gradec, torej Tretjakovih podrejenih. Sam zanika, da bi na razgovor povabili samo enega kandidata, vendar pa priznava, da so bili pogoji zelo ohlapni, »zato 90 odstotkov prijavljenih sploh ni prišlo v poštev«, npr. pravniki, ekonomisti, turistični delavci, »Sam sem se temu čudil in tudi pričakoval, da bom dobil kakšno anonimko,« pravi Tretjak.

Kovaču se izbira kandidatke ne zdi sporna

Kot je pojasnil Blaž Kovač pravnik z ZGS, so za obe zaposlitvi najprej pridobili soglasje ministrstva in sveta zavoda ZGS, razpisne zahteve pa so standardne, izhajajo iz sistemizacije delovnih mest in jih niso kakorkoli oklestili.

Visokošolska izobrazba sicer ni bila edini pogoj, zahtevali so še znanje iz projektnega vodenja, vozniški izpit ter organizacijske in druge sposobnosti, med delovnimi nalogami pa so navedli izvajanje nalog pri projektu Trajnostno upravljanje Pohorja, vodenje evidenc, izdelovanje analiz in pripravljanje poročil ter obveščanje sodelavcev o aktualnih zadevah iz svojega področja. Kovaču se izbira kandidatke ne zdi sporna, so pa na ZGS prav prejeli anonimko.

»Če bomo ugotovili, da je bilo pri razpisu karkoli narobe, bomo postopek preverili in tudi ustrezno ukrepali,« je po prejemu anonimke dejal Kovač.