Med posegom v intimo in svobodo medija

Okrajno sodišče je prepovedalo objavo članka o najbogatejšem zakonskem paru Login.

Objavljeno
11. december 2017 09.00
Posodobljeno
11. december 2017 21.00

Ljubljana – Revija Reporter je danes objavila informacijo, da jim je Okrajno sodišče v Ljubljani prepovedalo izdajo celotne posebne revije Repoter Magazin, ker so raziskovali zgodbo o najbogatejšem zakonskem paru v Sloveniji Izi in Samu Loginu. Njun odvetnik Janez Stušek odgovarja, da je revija presegla mejo zasebnosti.

Zgodba, ki so se je lotili novinarski kolegi v reviji Reporter, je za širšo javnost zanimiva. V posebni reviji, ki jo izdajajo nekajkrat na leto, se skladno s svojo uredniško politiko ukvarjajo z raziskovanjem ozadij znanih Slovencev, tokrat sta bila na vrsti zakonca Login, ki sta se na lestvicah najpremožnejših Slovencev prebila na vrh. Vzrok za to je uspešna prodaja podjetja Outfit 7 za takratnih 810 milijonov evrov, najbolj znan produkt podjetja (za ilustracijo) pa je govoreči maček Tom, aplikacija za mobilne naprave.

Iza in Samo Login sta v medijih večkrat nastopala in dajala intervjuje, čeprav je zanju značilno, da se medijem raje izogibata. Kot nam je pojasnil njun odvetnik Janez Stušek, sta zakonca Login na vprašanja novinarjev Reporterja odgovarjala in sta v začetni fazi sodelovala z željo, da se piše zgolj o njima ali poslovanju njunega podjetja. Po pogovoru z eno in drugo stranjo lahko sklepamo (sodne odredbe nam niso hoteli pokazati), da je zakonca Login zmotila raziskovalna vnema novinarjev Reporter, saj je sodišče, kot je dejal Stušek, prepovedalo objavo zgolj točno določenih podatkov, ne pa celotne revije.

»Novinarji Reporterja so hodili na pokopališča, iskali so družinsko deblo in šolska spričevala v šolah. Zato je sodišče prisluhnilo pritožnikoma in odredilo prepoved razkrivanja podatkov o družinskem življenju, zasebnem družinskem deblu, prejšnjem imenu in priimku ter vzrokih, zakaj je nastala sprememba, o objavi fotografij iz družinskih albumov ter obdobja šolanja in otroštva. Sodišče je izdalo začasno odredbo, da bi preprečili škodo, ki bi jo lahko utrpela zakonca Login,« je Stušek pojasnil vzrok za poseg sodišča v medijsko svobodo. Odvetnik zakoncev Login je prepričan, da objavljanje družinskega debla ni v interesu javnosti, in to so pripravljeni zagovarjati vse do evropskega sodišča.

Novinarji ogorčeni

Odgovorni urednik revije Reporter Silvester Šurla je presenečen nad posegom sodišča, ker v članku o zakonskem paru Login predstavljajo zgolj pozitivne plati njunega življenja in o posegih v njuno intimo ni mogoče govoriti. »Revije nismo izdali, ker je v odredbi zagrožena kazen v višini 100.000 evrov in celo do milijona evrov. Zakaj sta se Loginova tako odločila, ni povsem jasno, saj gre za javni osebnosti, ki redno nastopata v rumenih revijah. Če bo obveljala takšna sodna praksa, lahko jutri sodišče prepove objavo kateregakoli tiskanega medija,« je Šurla opozoril na težavo, ki lahko ima širše posledice na svobodo tiska, ta pa je v demokratičmih državah postavljena med najpomembnejše vrednote.

V Združenju novinarjev in publicistov so se na potezo okrajnega sodišča odzvali z ogorčenim pismom, v katerem pravijo, da gre za grob poseg v svobodo medijev in da sodišče na ta način po 27 letih ukinja svobodo medijev, povsem nezaslišano pa je, da je sodišče na predlog najbogatejših Slovencev prepovedalo izdajo revije Reporter Magazin, ne da bi se pred tem seznanilo z vsebino članka. Uredništvo medija bo v prihodnjih dneh objavilo »popravljeno« različico revije, ker si zaradi oglaševalcev ne morejo privoščiti, da bi revija ostala v »bunkerju«, ker zaradi posega sodišča trpijo poslovno škodo.

Reporter se bo na sodno prepoved pritožil. Kako bodo višja sodišča tolmačila mejo med zasebnostjo in interesom javnosti v konkretnem primeru, bo jasno v prihodnjih mesecih, morda celo letih.