Med sedmimi izbrali moža ravnateljice

Burni odzivi občanov in OŠ Tončke Čeč v Trbovljah: po zaposlitvi za določen čas avtomatično v stalno zaposlitev?

Objavljeno
17. oktober 2017 22.29
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Trbovlje - Na OŠ Tončke Čeč so to šolsko leto za učitelja podaljšanega bivanja zaposlili profesorja športne vzgoje Gašperja Povha. Ker je ta mož ravnateljice, tej očitajo, da mu je s tem pripravila »teren« za stalno zaposlitev. Povhova se brani, da je v vseh fazah ravnala zakonito. Epilog je pričakovati prihodnje leto, ko neuradno odhaja v pokoj eden od učiteljev športne vzgoje.

Zaposlitev učitelja za določen čas enega leta najbrž kljub številnim brezposelnim pedagoškim delavcem ne bi vzbudila pozornosti trboveljske javnosti, če ne bi šlo za soproga ravnateljice omenjene šole Katarine Pajer Povh. V lokalni skupnosti z nekaj več kot 15.000 prebivalci prej ali slej trčiš ob sorodnika, pravi Povhova: »Kaj storiti v tem primeru? Mu prepovedati kandidaturo in mu s tem kršiti pravice?« Kot pojasnjuje, je istega dne, ko je šola na spletni strani zavoda za zaposlovanje konec avgusta objavila prosto delovno mesto učitelja v podaljšanem bivanju, svet OŠ obvestila, da se izloča iz postopka. Pravi, da je kadarkoli pripravljena omogočiti vpogled v dokumentacijo, iz katere je razvidno, da sta izbor kandidatov in vse nadaljnje postopke za razpisano delovno mesto vodili pomočnica ravnateljice in vodja strokovnega aktiva podaljšanega bivanja. »Ne maram, da se ljudje skrivajo za anonimnostjo in pletejo različne zgodbe, ker jim tisti trenutek to ustreza. Sem odkrita in vedno pripravljena na pogovor, zato bi pričakovala, da tudi drugi ne škodijo moji integriteti tako. Negativizem, ki ga širijo, bi s pravim dialogom lahko usmerili v dobro vseh nas,« pravi Povhova.

Kljub temu ji skupina »občanov, ki smo za pregledno delovanje javnih zavodov«, očita kopico kršitev: tudi zakona o preprečevanju korupcije, saj da je »javno službo izkoristila za zasebne interese« in da je sicer sporočila prosto delovno mesto območni službi zavoda za zaposlovanje, ni pa želela javne objave.

Več oddelkov, večje potrebe po učiteljih

Na OŠ Tončke Čeč z dobrimi 330 učenci bi javno objavo razpisa lahko izpustili le, če bi bil kandidat pri njih že zaposlen za določen čas. Povh na šoli doslej ni delal. In zakaj je OŠ sploh iskala kader za določen čas? »Število oddelkov se je konec avgusta povečalo, s tem so se povečale tudi potrebe po kadrih. Razpis za določen čas je bil objavljen, ker težko načrtujemo število vpisanih otrok v podaljšano bivanje za prihodnje šolsko leto, saj gre za razširjen program, organiziran glede na prijave učencev za vsako šolsko leto posebej,« pojasnjuje Povhova.

Zanika, da bi razpis »skrivala« in tako prekršila zakon o delovnih razmerjih: »OŠ Tončke Čeč je 24. avgusta na spletni strani zavoda za zaposlovanje objavila prosto delovno mesto učitelja v podaljšanem bivanju. Objava je bila torej javna, saj je treba na podlagi zakonodaje objaviti vsako delovno mesto v javnem zavodu.« Na razpis se je prijavilo sedem kandidatov, po opravljenih razgovorih pa so, kot rečeno, izbrali - Povha, kar je za občane »alarm« pred morebitnim nepreglednim ravnanjem uradne osebe v javni instituciji. Povhova obtožbe v celoti zavrača: »Zakonodaja v javnih zavodih zahteva javne objave delovnih mest in to naša šola spoštuje.«

Odvetnica, pri kateri smo iskali tretje mnenje, je za Delo povedala: »Zakonodaja res močno poudarja interes javnih objav. Kaj pa, če teh ni? Nisem še slišala, da bi bil kdo za to odškodninsko odgovoren.« Strinja se, da je ena največjih pasti delovne zakonodaje, da se pogodba za določen čas avtomatično spremeni v pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas, če delavec opravlja delo tudi, ko se pogodba za določen čas izteče.

Ali so imeli anonimni občani prav ali so špekulirali, bo jasno jeseni 2018, ko se izteče pogodba Gašperju Povhu in ko se bo - tudi Povhova ima o tem le neuradne podatke - menda upokojil učitelj športne vzgoje. Prav na njegovem mestu naj bi z avtomatičnim podaljšanjem zaposlitve za določen čas stalno zaposlitev dobil Gašper Povh.