Med vladnimi prioritetami več vlaganj v turizem

Vlada je potrdila akcijski načrt, s katerim je določila prioritete za letošnje leto.

Objavljeno
25. februar 2016 17.18
M. Bi.
M. Bi.
Med ključnimi cilji ostajajo uravnotežene javne finance, izgradnja drugega železniškega tira, načrtuje pa tudi mini davčno reformo in intenzivne korake v smeri zdravstvene reforme, je po seji vlade povedal premier Miro Cerar.

Na področju javnih financ si bo vlada prizadevala za bolj pregledno in učinkovito javno porabo, pravičneje namerava razporediti tudi davčna bremena med delom, potrošnjo in kapitalom. Izboljšati hoče tudi poslovno okolje, spodbujala bo povezovanje izobraževanja, znanosti in gospodarstva.

Naredila bo 'intenzivne korake' za izgradnjo drugega železniškega tira, za prenovo in modernizacijo cest in železnic pa je v proračunu za letošnje leto zagotovljenih 87 milijonov evrov, za prihodnje leto pa 108 milijonov.

Več bo vlaganj v turizem. Za nadaljevanje trenda rasti števila domačih in tujih turistov bo za to panogo namenjenih 11,2 milijona evrov na letni ravni.

Cilj vlade je tudi povečati zaposlenost med mladimi.

Načrtuje še pospešitev pridobivanja okoljskih dovoljenj za posege v prostor na podlagi bistveno manj obsežne dokumentacije, spodbujala pa bo tudi energetsko obnovo stavb. V obdobju 2014-2020 bo v okviru Operativnega programa evropske kohezijske politike namenjenih 115 milijonov evrov nepovratnih sredstev in še 50 milijonov evrov povratnih sredstev.