Medicinske sestre v UKC Maribor ne morejo nadomestiti zdravnikov

Na operacijo čaka že 9600 Štajercev, od tega 1700 na ortopedsko – finančni uspeh pred varnostjo pacientov.

Objavljeno
10. marec 2016 22.28
Milena Zupanič
Milena Zupanič
Ljubljana – Zdravniki so zaskrbljeni nad dogajanjem v UKC Maribor. Predstavniki kirurgov in anesteziologov Slovenskega zdravniškega društva so v imenu slovenskih zdravnikov pozvali politiko in odgovorne v UKC Maribor, naj zagotovijo varne razmere za bolnike.

»Kar se je zgodilo v UKC Maribor, je nedopustno. Ni prav, da je v ospredju finančni uspeh, pomembna je dobra in varna storitev za bolnike,« je dejal prof. dr. Pavel Poredoš, predsednik Slovenskega zdravniškega društva. UKC Maribor, kjer je lani zaradi pomanjkanja anesteziologov odpadlo 570 operacij v vrednosti 950.000 evrov, je imel konec leta prav takšen dobiček: malenkost manj kot milijon evrov. Operacije odpadajo še zdaj.

»Odpada približno 30 odstotkov programa. Na letni ravni bo to okoli 10.000 operacij, če se bodo takšne razmere nadaljevale,« je povedal prim. Jože Ferk, predsednik razširjenega strokovnega kolegija (RSK) za kirurgijo, ki je zaposlen v UKC Maribor. Na različne vrste operacij v Mariboru čaka zdaj okoli 9600 bolnikov, novi bolniki prihajajo vsak dan. Za vse vrste operacij, razen za urgentne, so dolge čakalne vrste. Na ortopedsko operacijo, denimo, čaka 1700 bolnikov. Bolnišnica ima 24 operacijskih miz, a operacije zaradi pomanjkanja anesteziologov ne potekajo na vseh. Če bodo kirurgom do aprila zagotovili dovolj anesteziologov, jim bo uspelo do konca leta nadomestiti zamujeno. Potrebovali bi od deset do 15 novih anesteziologov, je navedel. A se je ministrica Milojka Kolar Celarc v sredo z direktorjem Gregorjem Pivcem dogovorila, da bo kadrovske probleme rešil najkasneje do jeseni. Torej?

»Vse je v rokah države«

Nad načinom reševanja kadrovske krize so v zdravniškem društvu ogorčeni. »Kako je mogoče, da v UKC Maribor vabijo zdravnike iz tujine, namesto da bi za enako ali nižjo ceno vzeli domače anesteziologe?« se sprašuje Poredoš. V UKC Maribor prihaja zdaj že šest hrvaških anesteziologov, za katere direktor UKC Gregor Pivec plačuje posredniškemu podjetju v lasti Mihe Pogačnika štirikrat več, kot plačuje domačim zdravnikom pri isti operacijski mizi. Pogačnik pobere 20 odstotkov provizije. Zdravniki so opozorili, da je to prvi tovrsten primer v državi, in zahtevali odgovornost tistega, ki je to dovolil. »Vse je v rokah države: postavljanje direktorjev in finančna odgovornost. Politika ima vsa sredstva, dolžnost in pravico, da uredi zdravstvo tudi na lokalni ravni,« je dejal Ferk.

UKC Maribor išče anesteziologe tudi z mednarodnim razpisom, na katerega se je za zdaj prijavilo 18 anesteziologov iz Hrvaške, Srbije, Makedonije, Rusije in dva iz Slovenije. Ferk je zanikal, da bi Pivec pripravljal uvoz 20 anesteziologov iz Bolgarije in Romunije, potrdil pa, da odhaja v tujino še ena zdravnica, štirje pa o tem razmišljajo.

V zdravniškem društvu opozarjajo na nesprejemljivost pobude ministrstva za zdravje za prenos pristojnosti z zdravnikov specialistov anesteziologije na medicinske sestre. »Ideje o povečanju pristojnosti medicinskih sester so neprimerne s strokovnega, moralnega in političnega stališča,« je dejal prof. dr. Mirt Kamenik, predstojnik katedre za anesteziologijo na Medicinski fakulteti Maribor. Doc. dr. Maja Šoštarič, predsednica združenja za anesteziologijo, je spomnila, da so nekatera dela prenesli na sestre že leta 2012, več pa zaradi varnosti bolnikov ni sprejemljivo.

Cerar jih ni hotel niti sprejeti

Konrad Kuštrin, predsednik Fidesa, je dejal, da je to nesprejemljivi pritisk politike na stroko: »Stroka ne more upogibati hrbta pritisku menedžmenta.« Zdravniki menijo, da ministrica ne rešuje problemov v zdravstvu, Cerar jih ni hotel niti sprejeti, da bi mu predstavili svojo vizijo razvoja. Zahtevajo, da vlada uveljavi standarde in normative, ki so jih pripravili za varno obravnavo bolnikov. Za to bodo zastavili vso svojo poklicno moč, so napovedali.