Mednarodni nadzor je menda pokazal katastrofalno ureditev otroške srčne kirurgije

Razmere so deset slovenskih zdravnikov vodile tudi do prekinitve programa, v katerem je sodeloval izraelski kirurg David Mishaly.

Objavljeno
03. junij 2015 23.22
Operacija na Kliničnem oddeleku za kardiologijo na UKC Ljubljana, Slovenija 3.decembra 2014.
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja

Po neuradnih podatkih je nadzor končan, 120 strani dolgo poročilo pa po zagotovilih predsednika komisije prof. Gregoriča v sklepni fazi lektoriranja in bo čim prej poslano Zdravniški zbornici.

Iz Zdravniške zbornice so septembra lani sporočili, da je poročilo o nadzoru nad programom otroške srčne kirurgije v zadnji fazi izdelave, zdaj pa naj bi bilo, po vseh potrebnih popravkih in dopolnitvah, končno zaključeno. Neuradno smo včeraj izvedeli, da je menda 120 strani obsegajoč zapis, ki ga je pripravila mednarodna komisija pod vodstvom prof. dr. Igorja Gregoriča, uglednega srčno-žilnega in torakalnega kirurga iz svetovno znanega kirurškega centra v Houstonu (ZDA), že na Zdravniški zbornici. Danes pa so nam iz Zdravniške zbornice sporočili, da uradnega poročila še ni, je pa, po zagotovilih predsednika komisije, v sklepni fazi priprave.

Nadzor je potekal julija lani. Sprva so člani komisije, ki jo je na pobudo ministrstva za zdravje imenovala Zdravniška zbornica, nameravali pregledati predvsem operacije za leto 2012. Toda očitno so se odločili za pregled vseh operacij od 2007 do 2014, saj brez tega zaključno poročilo ne bi imelo potrebne teže objektivne znanstveno podprte ocene, so sporočili iz zbornice.

V komisiji, ki je pripravljala poročilo, so poleg Gregoriča sedeli še Nizozemca Mark Hazekamp in Tjark Ebels ter slovenska pediatra Metka Derganc in Andrej Robida. Opravili so izredno težavno in kompleksno nalogo, rezultati pa naj bi kazali na katastrofalno ureditev programa otroške srčne kirurgije, ki je deset slovenskih zdravnikov vodila tudi do ugovora vesti in prekinitve programa, v katerem je sodeloval izraelski kirurg David Mishaly.