Medvedi zapuščajo brloge, previdnost ne bo odveč

Srečanja z medvedi v naravi so redka. Izogibajmo se krajem, kjer bi utegnili biti brlogi, in psov ne spuščajmo s povodca.

Objavljeno
05. april 2016 13.46
Š. P., STA
Š. P., STA

Ljubljana − V tem času medvedi in medvedke skupaj z mladiči zapuščajo svoje brloge, zato je ministrstvo za okolje in prostor objavilo priporočila, da bi možnost konflikta s to največjo slovensko zverjo zelo zmanjšali.

Pomembno je, da se izogibamo krajem, kjer bi utegnili biti brlogi, in psov ne spuščamo s povodca, so sporočili.

Slovenski strokovnjaki za velike zveri so zbrali nekaj ključnih priporočil: v naravi se gibajmo tako, da bomo opazni, še posebej v grmovju ali gostem rastju, psi naj bodo na povodcu, če zagledamo medveda, se mu ne približujmo in ga ne nadlegujmo, med oktobrom in majem, ko medvedi prezimujejo, se ne približujmo brlogom oziroma jamam in spodmolom, ki bi utegnili biti brlogi.

Velja tudi splošno priporočilo, da v naravi in v bližini naselij ne puščamo ostankov hrane in drugih užitnih odpadkov, saj s tem privabljamo medveda v bližino človeka in ga navajamo na svojo prisotnost.

»Poudariti je treba, da so srečanja z medvedi v naravi izredno redka. Medved v človeku ne vidi plena, temveč grožnjo in se mu zato najraje izogne, če je to le mogoče. Napade lahko, če se približamo medvedki z mladiči ali medveda presenetimo zelo od blizu. Če se pes po gozdu giblje brez povodca in sreča medveda, ga bo razdražil, nato pa pri lastniku iskal zavetje in tako medveda pripeljal k človeku,« so v današnjem sporočilu zapisali na ministrstvu za okolje.