Merijo na sto tisoč smučarjev

Smučarske naprave na Kopah bodo zagnali 3. decembra, pred tem bo center na dražbi 

Objavljeno
05. oktober 2016 20.51
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Slovenj Gradec – Družba Vabo, ki bo to zimo smučarske naprave na Kopah upravljala pod okriljem partnerskega podjetja Robeta, je ta teden že začela predprodajo smučarskih vozovnic, končujejo pa tudi obsežna vzdrževalna dela na žičnicah.  

»Prejšnji teden smo končali petletni pregled na 1015 metrov dolgi štirisedežnici Pungart, v zaključni fazi je desetletni pregled na 1340 metrov dolgi štirisedežnici Kaštivnik. Čaka nas le še menjava jeklenic na vlečnicah Pahernik in Kopnik. Drugače kot lani, ko smo po stečaju podjetja GTC Kope smučarske naprave dobili v upravljanje zelo pozno in smo vzdrževalna dela opravljali že skoraj v snegu, jih bomo letos izvedli pravočasno,« je povedal Boštjan Paradiž iz družbe Vabo. 

Če bo vreme dopuščalo, bodo smučarske naprave na Kopah pognali 3. decembra. »Za smučarsko sezono smo si postavili ambiciozne cilje. Želimo, da bi Kope obiskalo 100.000 smučarjev,« je napovedal Paradiž. Lani so jih v 130 smučarskih dneh prepeljali 58.000, a bi jih zagotovo več, če bi naravni sneg padel prej kot februarja, visoke temperature pa jim niso omogočale izdelave umetnega snega.

Ker so njihova smučišča daleč od gosto poseljenih mestnih središč, njihova velika konkurenca pa so tudi bližnja avstrijska smučišča, stavijo na nizke cene, med obiskovalci pa predvsem na družine z otroki. Novost sezone bo otroško varstvo, ki bo staršem omogočalo kakšno urico brezskrbne smuke.  Vabo ima na Kopah v Lukovem in Grmovškovem domu ter apartmajih 280 ležišč, v dolini pa na dveh lokacijah (hotel v centru mesta in na letališču v Turiški vasi) še dodatnih 140, kar je največ na Koroškem. »V Slovenj Gradcu imamo za januar zaseden hotel, na Kopah pa so šole v naravi že dobro napolnile prenočitvene zmogljivosti od sredine decembra do sredine marca,« je povedal Paradiž.

V družbi, ki ima redno zaposlenih 54 ljudi, pozimi pa se jim pridruži še petindvajset zaposlenih za določen čas, iščejo strateškega partnerja za naložbo v naravno kopalno jezero ali bazen, s katerim bi obogatili poletno ponudbo, pa tudi za nakup Kop. Stečajna upraviteljica Simona Goriup bo prvo dražbo razpisala kmalu, ali se bo na njej pojavil Vabo, pa bo odvisno predvsem od cene, ki jo bo hotela iztržiti stečajna upraviteljica.