Mesec dni časa za iskanje prihrankov

Zamrznitev proračuna: Zaradi višjih socialnih pomoči manj denarja za druge namene
Fotografija: Slovenska vojska FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Slovenska vojska FOTO: Tadej Regent/Delo

Ljubljana – Zaradi predvolilnega povišanja socialne pomoči bo letos za nekatere druge namene na voljo manj denarja od predvidenega. Vlada je namreč začasno zamrznila državni proračun in mora v mesecu dni najti za okoli 50 milijonov evrov prihrankov. Sicer bo morala pripraviti rebalans proračuna. Na ministrstvu za finance pa opozarjajo tudi na večja tveganja, ki lahko zmanjšajo gospodarsko rast in prihodke v proračun.

Z začetkom junija se je v skladu z aprila sprejeto novelo zakona o socialnovarstvenih prejemkih zvišala denarna socialna pomoč. »Po oceni resornega ministrstva bo treba za ta namen letos zagotoviti najmanj 50 milijonov evrov,« je po seji vlade povedala finančna ministrica Mateja Vraničar Erman, ki natančen strošek od ministrstva za delo pričakuje prihodnji teden.

Poleg tega so se v prvi polovici leta pokazale potrebe po dodatnem zagotavljanju sredstev tudi za socialno varnost in šolstvo.
Zaradi dodatnih izdatkov, ki v sprejetem proračunu niso načrtovani, je vlada določila, da se začasno zadrži izvrševanje izdatkov državnega proračuna za leto 2018 na integralnih postavkah. Vlada ima zdaj 30 dni časa, da zagotovi ponovno uravnoteženje prihodkov in odhodkov. Če ji to ne bo uspelo, mora v 15 dneh v državni zbor poslati rebalans proračuna. »Glede na izvrševanje proračuna v prvih mesecih letošnjega leta pričakujem, da bomo s skupnim trudom vseh resorjev lahko zagotovili ponovno uravnoteženje državnega proračuna,« je dejala ministrica. Napovedala je razgovore z vsemi proračunskimi uporabniki: »Da s skupnimi močmi poiščemo rezerve. Začela bom seveda pri sebi.«

Zamrznitev izvrševanja proračuna praktično pomeni, da se nemoteno plačujejo že prevzete obveznosti, denimo iz že sklenjenih pogodb, in vsa plačila, ki imajo podlago v zakonu. Nemoteno bo potekalo izvrševanje proračuna na področju črpanja evropskih sredstev in namenskih sredstev, ki so pomembna predvsem za izvajanje investicij. Za druga plačila, kot bi bili, denimo, nakupi, pa mora dati soglasje ministrstvo za finance, je dejala Mateja Vraničar Erman.


Trump in draga nafta nevarnost tudi za proračun


Odločitev za zamrznitev proračuna je podkrepljena tudi s podatki različnih institucij o gospodarski rasti v prvem četrtletju in napovedmi do konca leta. Povečala se je namreč verjetnost uresničitve tveganj, ki lahko negativno vplivajo na letošnjo gospodarsko rast in s tem tudi na prihodkovno stran državnega proračuna, so še opozorili na finančnem ministrstvu, kjer poudarjajo krepitev cen surovin, predvsem nafte, in nove omejitve v mednarodni trgovini.

Ameriški predsednik Donald Trump, kot je znano, grozi Evropi tudi z višjimi carinami na uvoz avtomobilov. »To zahteva dodatno previdnost pri načrtovanju javnih financ in izvrševanju proračunov države. Slovenija je kot malo odprto gospodarstvo še posebej občutljiva za šoke v mednarodnem okolju in mora predvsem s fiskalno politiko zagotoviti zadostno absorbcijsko moč za ukrepanje ob naslednjem obratu gospodarskega cikla,« so še dodali. Spomnimo, omejitev rasti javnofinančnih izdatkov je priporočila tudi evropska komisija.

Komentarji: