Mesić: Hrvaška bo sprejela katero koli rešitev mednarodnega sodišča

Hrvaški predsednik Stipe Mesić meni, da bi morali Slovenija in Hrvaška sprejeti pomoč mediacijske skupine Martija Ahtisaarija, ki pa ne more rešiti bistva slovensko-hrvaškega spora.

Objavljeno
31. januar 2009 11.56
Ma.J./STA
Ma.J./STA
Ljubljana - Hrvaška in Slovenija bi morali sprejeti ponujeno pomoč Evropske komisije z mediacijsko skupino pod vodstvom nekdanjega finskega predsednika in Nobelovega nagrajenca Martija Ahtisaarija, vendar pa ti ljudje ne morejo rešiti bistva slovensko-hrvaškega spora, je v pogovoru za današnji Večer dejal hrvaški predsednik Stipe Mesić.

 

"Predlog Evropske komisije na Hrvaškem pozdravljamo. Menimo, da so ljudje, katerih imena se omenjajo za mediacijsko skupino, izkušeni v reševanju podobnih primerov, saj so pri njih že prej sodelovali. Vendar pa ti ljudje bistva zadeve ne morejo rešiti. Predlagajo lahko samo način rešitve," je v pogovoru za Večer dejal Mesić.

 

Od Ahtisaarijeve komisije pričakuje, da se bo posvetovala z obema stranema, pregledala njune dokaze in ponudila pot rešitve. "Ne želimo pa, da bi že arbitrirala. Naj raje pove, kdo bi to najbolje rešil, ali je to Meddržavno sodišče v Haagu ali Mednarodno sodišče za pravo morja v Hamburgu. Morda pa bi lahko bila na voljo še kakšna druga mednarodna sodna instanca," meni hrvaški predsednik, ki dodaja, da bi Hrvaška vsekakor sprejela katerokoli odločitev takšnega mednarodnega sodišča, ne glede na njeno vsebino.

 

Mesić sicer poudarja, da je mediacija le ena od možnih rešitev, druga možnost pa je, da se spor preprosto zamrzne za nekaj let. "Državi bi se za to obdobje dogovorili za začasen režim, kot smo se mi dogovorili s Črno goro pri Prevlaki. Takšna zamrznitev bi bila gotovo boljša od sedanjega statusa quo, ki obema državama dela škodo," pravi Mesić.

 

Glede svojega predloga za tristransko spravno srečanje med Slovenijo, Hrvaško in Italijo se Mesić strinja s slovenskim predsednikom Danilom Türkom, da se Hrvaška in Slovenija nimata o ničemer spravljati, saj se nista nikoli sprli. "Moj predlog je bil o reči, ki zadeva Slovenijo, Hrvaško, pa tudi Bosno in Hercegovino, Črno goro in seveda Italijo. Italijanska fašistična armada je ubijala v vseh teh državah, požigala vasi, rušila mesta, streljala talce," je pojasnil hrvaški predsednik.

 

"Našim sedanjim prijateljem Italijanom želim reči, zakaj se zmeraj spominjajo le fojb, v katere so zmetali ljudi, ki jim pred tem niso sodili. Nič pa ne omenjajo prejšnjih štirih let vojne, v kateri ni bil vsak, ki se je vojskoval, tudi nedolžen," nadaljuje Mesić. Žrtve fojb so žrtve, ki jim ni bilo sojeno, toda to po njegovem mnenju še ne pomeni, da je vsak, ki je končal v fojbi, nedolžen. "Kaj pa reči za ustreljene talce? Vsi talci so bili nedolžni. Če so požgali vas, če so rušili mesta, so to počeli nedolžnim ljudem. Moramo vedeti, kaj je bilo prej in kaj je bila posledica," je poudaril.

 

Mesić se je obregnil tudi ob hrvaške škofe, ki se gredo po njegovih besedah vsakič poklonit žrtvam iz Pliberka, doslej pa se ni še nobeden ogradil od njihovih hudih zločinov. "V Jasenovcu je bilo pobitih 80 tisoč ljudi, Judov, Srbov, Romov, hrvaških antifašistov, ki niso doživeli nobenega sojenja. Pa tja ni bilo še nobenega hrvaškega škofa," je še dejal v pogovoru za Večer.