Mestni občini Kranj očita prevaro z nekdanjo gostilno

Mirjana Šircelj napoveduje tožbo zaradi obnove stavbe, v kateri je medgeneracijski center.

Objavljeno
05. oktober 2015 19.19
Medgeneracijski center Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – Mirjana Šircelj je prepričana, da jo je Mestna občina Kranj izigrala. Od nje je v Hujah odkupila nekdanjo gostilno Blažun, namenjeno rušenju, a je potem sama pred dobrim letom v njej uredila in odprla medgeneracijski center. Zaradi prevare bo vložila tožbo, je napovedala.

Po veljavnem prostorskem načrtu je nekdanja gostilna na Cesti talcev 7 v koridorju prihodnje vzhodne vpadnice in na tem območju ni dovoljeno graditi ali spreminjati namembnosti objektu. "Vendar je občina stavbo, v kateri je bilo 44 odstotkov stanovanjskega dela in 56 odstotkov gostinskega, preuredila, čeprav bi jo lahko samo porušila. Občina na upravno enoto v zvezi s tem ni podala nobene vloge, čeprav bi to morala storiti," je ogorčena Mirjana Šircelj. Razložila je še, da ji je bilo v štirih letih od leta 2009 po obrokih izplačano skupaj 600.000 evrov, čeprav je pooblaščeni cenilec nepremičnino ocenil na 835.000 evrov.

Medgeneracijski center je bil uradno odprt pred enim letom. Stavbo sta za 700.000 evrov obnovili podjetji Stena in GES KL, od tega je 325.000 evrov prispeval dobrotnik iz Švice Vincenc Draksler. Nekaj opreme so izdelali v socialnem podjetju, še 52.000 evrov pa je tudi za opremo prispeval Draksler. Šircljeva je za Delo povedala, da so jo z občine obvestili, da ji vlaganj v stavbo ne bi priznali, ker stoji v koridorju prihodnje vpadnice.

Vzdrževanje objekta po zakonu zajema dela, ki objekt ohranjajo v dobrem stanju in omogočajo njegovo uporabo, z njimi pa se ne spreminja njegova namembnost in prav na to se sklicuje občina.

Župan: Razmere so se spremenile

Župan Boštjan Trilar pravi, da zgodbo zelo dobro pozna, saj se je s Šircljevo ter njenim in občinskim pravnikom o tej temi srečal že vsaj desetkrat. Res je na tem območju, kjer je medgeneracijski center oziroma nekdanja gostilna Blažun, narisana vzhodna vpadnica. In občina je nepremičnino kupila z namenom, da koridor očisti oziroma poruši stavbo. Toda župan opozarja, da zaradi spremenjenih gospodarskih razmer nič ne kaže, da bo država zagotovila denar za gradnjo ceste. Ko je dobrotnik Draksler znova ponudil denar, je bila nekdanja gostilna izbrana za najprimernejšo. Trilar tudi priznava, da je bila cenitev nepremičnine res višja, toda pri pogajanju je bila dosežena cena malo več kot 600.000 evrov. Šircljeva je privolila in podpisala pogodbo.

Očitek, da občina ne bi smela obnoviti stavbe, po županovih besedah ne zdrži, saj niso smeli posegati samo v gabarite stavbe. Trilar je tudi prepričan, da je uporabno dovoljenje še veljavno, kajti stavba je bila zgrajena pred letom 1987. Šircljeva pa je prepričana, da pri uporabnem dovoljenju ni mejno leto 1987, ampak je mejni datum 31. december 1967: gradbeno dovoljenje za gostilno je bilo izdano aprila 1968, uporabno pa septembra 1969. Zakon o graditvi objektov določa, da imajo uporabno dovoljenje med drugimi navedenimi primeri tudi vse stavbe, ki so bile zgrajene pred letom 1967, če se jim namembnost po navedenem datumu ni bistveno spremenila.

Inšpekcija ni odkrila nepravilnosti

Načelnik kranjske upravne enote Matjaž Dolžan je potrdil, da za objekt nekdanje gostilne Blažun niso dobili nobenega zahtevka za izdajo gradbenega ali uporabnega dovoljenja. Zakon določa, da se dela, ki so v zvezi s spremembo namembnosti, lahko začnejo na podlagi pravnomočnosti gradbenega dovoljenja, gradbenega dovoljenja pa ni treba pridobiti, če sprememba namembnosti objekta ali dela objekta ni v nasprotju s prostorskim aktom.

Na gradbeno inšpekcijo sta bili podani dve prijavi, a nepravilnosti ni bilo, je poudaril župan Boštjan Trilar.

Obnovljeni objekt je na predlog Vincenca Drakslerja prevzelo socialno podjetje Fundacije Vincenca Drakslerja, konec junija pa je Mestna občina Kranj medgeneracijski center dala v upravljanje Ljudski univerzi Kranj (LUK), ki od začetka julija izvaja vsebine Centra za družine. Tako direktor socialnega podjetja Gregor Tomše kot tudi direktorica LUK Mateja Šmid sta zagotovila, da Mirjani Šircelj ni nihče prepovedal vstopa v medgeneracijski center, sogovornica pa vztraja in trdi, da ima tudi pričo.