Metaldays: Petdnevno rajanje bo zaključil Satan

Na tisoče obiskovalcev se je v Tolmin usulo že pred uradnim začetkom največjega glasbenega festivala pri nas.

Objavljeno
24. julij 2016 19.45
Blaž Močnik
Blaž Močnik

Tolmin – Rezki udarci zabijanja šotorskih klinov od petka do nedelje niso pojenjali, ko so se travniki na obrobju Tolmina spreminjali v veliko šotorišče. Čeprav bodo prvi udarni zvoki heavy metala iz zvočnikov zahrumeli šele danes, se je več tisoč obiskovalcev festivala Metaldays ugnezdilo že nekaj dni pred začetkom.

To je čas, ko zaspano mesto povsem spremeni obseg in podobo, saj bo pod festivalska odra v petih koncertnih dnevih hitelo približno 12.000 težkometalcev. Festival je bil že nekaj časa razprodan. Prireditelji v zadnjih letih naštejejo skoraj 50 različnih narodnosti, v Tolminu so tako zastopane vse rase in celine.

Eden od nemških gostov je že podlegel žeji, njegovi belgijski prijatelji pa so v zgodnjem popoldnevu še nekoliko počasneje srebali pivo. Glavnina gruče je sidra spustila v petek, najbolj neučakani pa so se v Posočju znašli že v sredo. Mikele iz belgijskega mesta Aalst je Tolmin posvojil in si na desno nogo vtetoviral sebe med okoliškimi hribi, cesto do mesta ter ime festivala. »Ko se bliža odhod, smo kakor majhni otroci. Neznansko uživamo v vsem. Glasba je ob vsem tem samo bonus,« je dejal, preden je z drugimi odhitel po osvežitev k Soči.

Nujni hladilniki

V šotorišču nastajajo prave male vasice, kjer identiteto od daleč napovedujejo visoko dvignjene zastave. Nekatera naselja so zavidljivo dobro oskrbovana z vso sodobno tehniko. Hladilniki in celo zamrzovalne skrinje pa so seveda osnovne potrebščine za preživetje. Šesterica iz Stuttgarta si je zelo spodobno uredila »pivnico« in gostoljubno ponujala hmeljev napitek, ki je blažil poletno pripeko. »S festivali imamo veliko izkušenj, toda tu je precej drugače. Imamo veliko časa za počitek. Karkoli lahko počnemo kadarkoli. V osmih letih smo se sicer le enkrat vzpeli do ruševin gradu nad mestom. Morda bi lahko počasi spet premaknili rit,« je načrtoval Peter, ki so ga prijatelji opisali kot najbogatejšega brezposelneža v Nemčiji.


Na festivalu pričakujejo okoli 12.000 obiskovalcev. Foto: Ljubo Vukelič

Tokrat brez posebno zvenečih imen

Obiskovalci bodo lahko izbirali med več kot sto koncerti. Program je kakor vedno zelo pisan, tokrat pa med nastopajočimi ni posebej zvenečih imen, ki bi k Tolminki in Soči privabljala mainstreamovske množice. Toda občinstvo je povsem metalski program celo nagradilo. »Vstopnice še nikoli niso tako hitro pošle kakor letos,« je v intervjuju za Delo povedal prvi mož Metaldays Boban Milunović.

Če bi že vseeno lahko izpostavili katerega izmed nastopajočih, potem bo že ponedeljek »sezuvalo« s Fleshgod Apocalypse, Sacred Reich, Dark Funeral in Testament. Sledil bo zanimivi torek z Insomnium, Arkono, Skindred in Marduk. Sreda bo pripadla »klasikom« Napalm Death in Kreator, četrtek pa At the Gates. Petkov magnet bodo Blind Guardian, festival Metaldays pa bo zaključil Satan. Glavni oder bo od letos sicer nosil ime Ian Fraser »Lemmy« Kilmister v spomin na preminulega legendarnega pevca skupine Mötorhead.