Meteorna voda in narasle vode povzročajo številne težave

Narasli vodotoki so popoldne ogrozili več hiš, vodotoki in meteorna voda pa so poplavili tudi nekatera cestišča.

Objavljeno
09. november 2013 11.54
bmo*poplave posocje
Ba. P., Ma. F., Delo.si
Ba. P., Ma. F., Delo.si

Kobarid - V skladu z napovedmi so padavine zajele večji del Slovenije. Medtem ko so bile dopoldne najbolj intenzivne na severozahodu države, se je popoldne njihova intenziteta preselila na severovzhod. Trenutno najbolj dežuje na Koroškem, Štajerskem, Posavju in Dolenjskem, pri čemer meteorna voda, veter in narasle vode povzročajo številne težave.

Cesta čez prelaz Vršič je zaprta

Na cesti Kranjska gora-Trenta je na prelazu Vršič popolna zapora zaradi zasneženega cestišča. Na prelazu Ljubelj so zaradi snega obvezne verige.

Narasli vodotoki so popoldne ogrozili več hiš, vodotoki in meteorna voda pa so poplavili tudi nekatera cestišča. Hiši v Doliču in Gornjem Doliču v občini Mislinja, ki ju je ogrožal hudournik, so gasilci že uspeli zaščititi. Prav tako stanovanjsko hišo, most in cesto v Kozjaku v isti občini, ki sta jo ogrožala hudournik in reka Paka.

Koroška med najbolj prizadetimi območji

V Črni na Koroškem in Bočni pri Gornjem Gradu je zalilo kletne prostore hiše. Voda je zalila tudi regionalno cesto Mežica-Polena, ki pa so jo gasilci že očistili in sprostili promet. Gasilci in delavci režijskega obrata Občine Radlje ob Dravi so popoldne odstranili tudi zemljino plazu, ki se je sprožil na lokalno cesto Vas-Remšnik.

Med bolj prizadetimi območji je torej Koroška. Tam se soočajo z naraslimi hudourniki in potoki, medtem ko pretoki večjih vodotokov na Koroškem, denimo Drave, ki je trenutno 650 kubičnih metrov na sekundo, niso nevarni, je STA povedal regijski poveljnik civilne zaščite za Koroško Alan Matijevič. Zalitih je nekaj kleti in poplavljenih nekaj cest.

Prebivalcem pomagajo gasilci, na dogajanje so pozorni tudi občinski štabi civilne zaščite, ki še naprej glede na napoved spremljajo razmere. Kjer je bilo potrebno, so tudi začeli izvajati zaščito z vrečami s peskom, tako da Matijevič ocenjuje, da so prebivalci glede na lanske poplave zdaj bolj pripravljeni na morebitne večje padavine.

V občini Hoče-Slivnica je v Pivoli poplavljena cesta. V naselju Dolenje Gradišče v občini Šentjernej je meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Vodo so izčrpali tamkajšnji gasilci.

Na cesti Novo mesto-Mirna Peč je podrto drevo nekaj časa oviralo promet. Težave z naraslo vodo imajo tudi na Kočevarjevi ulici v Novem mestu, kjer je zalilo cestišče.

Zemeljski plazovi na Zgornjem Jezerskem zaprli cesto

V občini Sevnica v kraju Čanje meteorna voda ogroža stanovanjsko hišo, v kraju Zabukovje v isti občini pa so morali zaradi močnega vetra na tamkajšnji prireditvi podreti šotor.

V dolini Komatevra na Zgornjem Jezerskem se je sprožilo nekaj zemeljskih plazov in zaprlo edino cestno povezavo. Občina je že aktivirala delovne stroje, ki odstranjujejo plazove s ceste. Trenutno stanovanjski objekti in ljudje niso ogroženi. Preko noči je uvedeno dežurstvo gasilcev.

Na župnišču v Brezovici so gasilci odstranili reklamni pano, ki ga je veter odtrgal z nosilcev in je obvisel na vrveh.

Po napovedih vremenoslovcev se bodo padavine ponoči nadaljevale in do nedelje zjutraj oslabele, a se bodo v nedeljo popoldne na jugozahodu spet začele krepiti in v noči na ponedeljek zajele večji del Slovenije.

Do druge polovice noči na nedeljo na agenciji za okolje pričakujejo ponekod na severozahodu države še od 40 do 80 milimetrov padavin na kvadratni meter. V vzhodni, jugovzhodni in južni Sloveniji pričakujejo še od 25 do 50 milimetrov padavin na kvadratni meter.

Prihaja ohladitev

Sredi noči iz nedelje na ponedeljek se pod Karavankami in Kamniško-Savinjskimi Alpami obetata tudi močan severni veter, na Primorskem pa burja. Zelo vetrovno bo tudi drugod po Sloveniji, veter pa bo oslabel v noči na torek.

V noči s sobote na nedeljo se bo tudi ohladilo. Meja sneženja se bo v severni Sloveniji spustila do nadmorske višine okoli 1200 metrov, v noči na ponedeljek pa 700 metrov.

Zaradi obilnih padavin v današnjih večernih urah obstaja verjetnost za nadaljnje naraščanje hudournikov in manjših potokov, zlasti na območjih Koroške, širšega Celjskega območja in Posotelja. Ob tem so možna razlitja hudournikov.

Reke s povirji na območjih Julijskih Alp, Karavank, Kamniško-Savinjskih Alp, Pohorja, Slovenskih goric in Posotelja bodo zvečer še naraščale. Reke bodo predvidoma ostale v svojih strugah, obstaja pa manjša verjetnost za razlivanja na območju pogostih poplav.

V nedeljo čez dan se bodo pretoki rek prehodno zmanjšali, nato pa popoldan in v noči na ponedeljek ponovno močneje povečali najprej na zahodu in kasneje v večjem delu države.