Meteorne vode zalivajo kleti

Nevihte so že zajele zahodno Slovenijo.

Objavljeno
05. november 2014 23.28
kontrolni center
Ti. K., Delo.si, STA
Ti. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Nevihte so že zajele zahodno Slovenijo. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje težave povzročajo predvsem v Zgornjem Posočju, na Vipavskem in na Gorenjskem, kjer imajo gasilci največ dela s črpanjem meteornih voda iz kleti. Na Gorenjskem je zalilo prostore osnovnih šol v Bitnjah, Stražišču in Kranju, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Gasilci so posredovali v Idriji in v Vipavi, kjer je voda zalila garaži. V Škofji Loki je meteorna voda zalila gostinski lokal, v Kranju pa so gasilci vodo črpali iz dveh stanovanjskih hiš, treh večstanovanjskih objektov in treh šol.

Voda je zalila tudi stanovanjsko hišo v Gorenji Dobravi in Hotavljah ter kletne prostore stanovanjske hiše v Ribnem na Bledu.

Zaradi povišanega plimovanja pa je morje poplavilo nižje ležeče obale v Piranu. Poplavilo je del cestišča na Punti, na Prešernovem nabrežju in Kidričevem nabrežju.

V Novi Gorici so gasilci krajanu dostavili vreče peska in mu nudili pomoč pri postavitvi protipoplavne pregrade, ker je meteorna voda vdirala z ceste v pritlične prostore stanovanjske hiše.

Agencija RS za okolje (Arso) je sicer zaradi velike količine padavin v prihodnjih dneh za četrtek za večji del države razglasila največjo stopnjo vremenske ogroženosti, katera območja bo deževje najbolj prizadelo, pa še ne morejo predvideti. Pripadniki civilne zaščite so zaradi morebitnih poplav v pripravljenosti na območju celotne države.