Meža očiščena odplak

Na Ravnah so na novo čistilno napravo priključili 95 odstotkov gospodinjstev

Objavljeno
09. september 2015 20.35
ČISTILNA NAPRAVA DOBRIJE
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Ravne na Koroškem – Odpadne vode se v občini Ravne na Koroškem ne iztekajo več naravnost v Mežo in njene pritoke, pač pa na centralno čistilno napravo, ki jo je v naselju Dobrije, vzhodno od mesta, občina v letu in pol zgradila s pomočjo države in evropskega kohezijskega sklada.

Za naložbo, v okviru katere so zgradili tudi pet kilometrov povezovalnih kanalov za priključitev naselij Ravne in Tolsti Vrh na čistilno napravo, tri zadrževalne bazene ob reki Meži v centru Raven, vzdolž levega brega Suhe in levega brega Zelenbreškega potoka, dve črpališči za odpadne vode in nov cestni priključek z mostom čez reko Mežo do nove čistilne naprave, so odšteli 13,5 milijona evrov. Iz evropskega kohezijskega sklada je občina dobila 6,7 milijona evrov, država je prispevala 1,2 milijona evrov, občina Ravne na Koroškem pa 5,6 milijona evrov.

Na čistilno napravo, ki poskusno obratuje že od maja, je priključenih 9500 gospodinjstev iz naselij Ravne, Kotlje in Tolsti Vrh oziroma 95 odstotkov vseh gospodinjstev na tem območju. Naprava je sicer še zmogljivejša, in sicer 12.000 populacijskih enot. Poskusno obratovanje bo končano oktobra.

»Občina bo za upravljanje čistilne naprave najverjetneje ustanovila občinsko javno podjetje,« je napovedal ravenski župan Tomaž Rožen. Do takrat bo napravo upravljalo javno podjetje Log Prevalje.

Gradbena dela je opravilo domače podjetje Slemenšek v sodelovanju z družbama GiiP Ravne in Esot-Invest iz Celja. Nadzor je opravljala novogoriška družba Projekt. Dela so se začela decembra 2013.