Migrante dojemamo kot breme, in ne kot priložnost

V odnosu do beguncev smo podobni Italijanom, Grkom in Špancem.

Objavljeno
09. oktober 2015 21.09
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika
Ljubjana – Begunska kriza je postavila Evropo pred največji izziv doslej. Odnos do beguncev kaže, kako različni smo si v Evropi, kar potrjujejo različne raziskave javnega mnenja. V Delu ugotavljamo, da smo Slovenci po odnosu do beguncev podobni sredozemskim narodom.

Pew Research Center je neodvisen raziskovalni think tank za podatke v Združenih državah Amerike, ki izvaja in objavlja vrsto raziskav o temah, ki oblikujejo sodobno družbo v ZDA in globalni svet. Pred dobrim tednom dni so objavili raziskavo z osnovnimi sporočili, da večina prebivalcev Nemčije, Velike Britanije in ZDA dojemajo begunce oziroma migrante kot pozitivno dejstvo, saj da okrepijo državo, v katero pridejo. Na drugi strani je skupina evropskih držav, kot so Španija, Francija, Poljska, Grčija in Italija, ki migrante dojemajo kot breme. V tej skupini še zlasti izstopata Grčija in Italija, kjer, kot ugotavljajo v Pew Research Centru, kar 70 odstotkov javnosti dojema begunce kot breme, ker po njihovem zasedajo delovna mesta in izkoriščajo socialno državo.

Ker sta ti dve državi zadnjih nekaj let najbolj obremenjeni s prilivom beguncev z Bližnjega vzhoda in afriške celine, so podatki o odnosu do migrantov v tem primeru lahko razumljivi.

Slovenija ni bila vključena v raziskavo, zato smo v Delovi anketi postavili isto vprašanje kot v raziskavi Pew Research Centra, seveda na drugačnem vzorcu, zato niti podatki ne morejo biti povsem primerljivi. Lahko pa dobimo približno sliko, v katero skupino držav lahko uvrstimo Slovenijo ob vprašanju dojemanja beguncev oziroma migrantov: ali so dobra novica, ki krepi državo, ali breme.

Slovenci kot Sredozemci

V Delovi anketi ugotavljamo, da je slovenska javnost precej negativno usmerjena do beguncev. V doslej objavljenih raziskavah v mesecu septembru smo že ugotovili, da so Slovenci pripravljeni pomagati beguncem, a da je treba tudi poskrbeti, da se bodo čim prej vrnili v svojo državo. V tokratni raziskavi, ki jo objavljamo le delno (večji del bo objavljen čez teden dni), pa ugotavljamo, da Slovenci v odnosu do beguncev spadajo bolj v skupino sredozemskih držav – Grčije in Italije.

Kar 66 odstotkov sodelujočih v anketi je odgovorilo, da predstavljajo begunci breme za Slovenijo, ker bi zasedali delovna mesta in izkoriščali socialno državo. Dobra desetina dojema begunce oziroma migrante kot skupino ljudi, ki bi lahko okrepila državo s svojim znanjem in izkušnjami, desetina pa meni, da begunci oziroma migranti ne predstavljajo ničesar od tega.