Mikl podpisal akt o sistematizaciji v MOM, potrdil kandidaturo

Med drugim se ustanavlja urad za invalide in starejše, sektor mladine se pridružuje uradu za kulturo.

Objavljeno
18. februar 2013 13.01
Posodobljeno
18. februar 2013 13.01
regent/IZJAVA MILANA MIKLA
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Maribor - Podžupan Mestne občine Maribor Milan Mikl je kljub nasprotovanju sindikalnih predstavnikov podpisal sporne spremembe akta o sistemizaciji delovnih mest v mestni upravi. Kot je dejal v današnji izjavi za medije, spremembe prinašajo bolj racionalno ureditev občinske uprave in prihranek okoli 100.000 evrov letno.

Dokument o spremembah in dopolnitvah akta o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest je mestna uprava takrat še pod vodstvom Franca Kanglerja nameravala potrditi še pred koncem lanskega leta. Po Kanglerjevem odstopu z županskega položaja in številnih kritikah s strani sindikatov so na dopisni seji mestnega sveta podaljšali rok za sprejetje dokumenta do 31. januarja letos. Ker tudi do takrat niso dosegli soglasja s sindikalnimi predstavniki, je podžupan Mikl, ki po odstopu Kanglerja opravlja županske posle, podpis preložil še za 15 dni.

Mikl je dokument naposled podpisal v petek.

»V 15 dnevih kljub dvakratnemu pozivu predstavnikom sindikata, da pristopijo, ti tega niso želeli storiti. Zato mi ni preostalo drugega, kot da v skladu s sklepom mestnega sveta to reorganizacijo podpišem,« je pojasnil.

Med drugim se ustanavlja urad za invalide in starejše, sektor mladine se pridružuje uradu za kulturo. Nekdanje občinsko podjetje za gospodarjenje z javnimi zemljišči so pridružili uradu za gospodarstvo, skrb za kadre in pravne zadeve pa je po novem v splošnem sekretariatu.

Novosti so tudi pri številu sekretarjev in podsekretarjev, pri čemer so napredovanja po besedah Mikla le uskladili z zakonodajo in naj bi mestno upravo stala kakih 2500 evrov mesečno. Prihranek 100.000 evrov letno pa naj bi bil rezultat zmanjšanja zaposlenih, saj so v mestni upravi lani na račun upokojitev izgubili 32 ljudi, ki jih bodo nadomestili s 16 novimi zaposlitvami.

V sindikatu delavcev mestne uprave MOM so že ob prejšnji napovedi podpisa spornega dokumenta napovedali upravni spor.

Vodja enega od sindikatov v mariborski mestni upravi Goran Rajić, ki danes ni dosegljiv, je prepričan, da nova sistemizacija utrjuje vpliv Kanglerja in njegove "hobotnice" v občini.