Milan Gorjanc: Volitve naj preženejo izdajalce iz politike

Na partizanski proslavi na Kremenjaku je bilo slišati veliko kritičnih besed na račun politikov, ki so podaljšana roka Bruslja in Berlina.

Objavljeno
02. april 2017 17.43
Proslava
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Trebnje, Sela pri Šumberku - Ob 75-obletnici ustanovitve prve slovenske brigade ll. grupe odredov je danes na Kremenjaku potekala partizanska slovesnost, na kateri je množici zbranim spregovoril upokojeni polkovnik in vojaški analitik Milan Gorjanc. Kritično je spregovoril o sedanjem slovenskem vodstvu, opoziciji, kakor tudi o tistih, ki so pokradli državo.

Puščice kritike so letele tudi na presednika države Boruta Pahorja, ki da že dve leti javno zatrjuje, da naša vojska ni sposobna braniti domovine, a mu niti na misel ne pride, da bi odpoklical nesposobne generale. Po njegovem prepričanju ni razlog v pomanjkanju denarja, temveč v vpletanju politike v obrambne zadeve.
»Tam neki mladec, falirani študent obramboslovja vodi obrambno politiko v našem hramu demokracije. Naši generali brez znanja se nočejo umakniti z visokih položajev, saj jih zanimajo samo generalski čini. Razlog slabi oceni bojne pripravljenosti naše vojske je v neznanski nesposobnosti in neznanju naših generalov in politikov,« je prepričan Gorjanc, ki se je lotil tudi vodjo opozicije Janeza Janše, ki je razpustil naborniško vojsko, zdaj pa se zavzema za ustanovitev Nacionalne garde.

Govornik je razodel tudi »kupčkanje pod mizo« med Janšo in predsednikom vlade Mirom Cerarjem, ki sta se domnevno dogovorila - jaz tebi Slovenski državni holding, ti pa meni ustavno sodišče. Opozoril je na ceneno razprodajo 12 milijard evrov vrednega državnega premoženja po naročilu iz Bruslja in Berlina in se vprašal, od kod državi sploh to imetje. »Nam, državljanom Slovenije, ga je vzela. To imetje smo ustvarili v petdesetih letih socializma z delom in z nizkimi plačami, ker smo se visokim plačam odrekali v korist našim zanamcem, ki so danes žal brez dela, ali pa imajo zelo nizke plače,« je povedal Gorjanc in dodal, da je 68 milijard evrov izpuhtelo nekam v tuje banke in davčne oaze. Ostro je nasprotoval prodaji NLB tujcem, kakor tudi še preostalega premoženja države ter se zavzel za izvedbo referenduma. Govornik je prepričan, da je Cerar povsem izgubil spomin, saj je na oblast prišel zato, ker so ga volivci izvolili kot Nejanšo, zato njega, kakor tudi Pahorja preživeli borci in simpatizerji partizanskega boja ne nameravajo nikoli več voliti.

»Prvi prodajalci našega imetja so si že priskrbeli dobre plače v tujini kot evroposlanci, bankirji in svotovalci. Naženimo te izdajalce iz politike vsaj na volitvah in jih tako prisilimo na odstop. Kdor naše delo in bogatstvo prodaja tujcem je enak tistim, ki so streljali v svoje brate partizane,« je ob gromkem aplavzu sklenil svoj govor član predsedstva ZZB za vrednote NOB Slovenije Milan Gorjanc.

V kulturnem programu so nastopili učenci osnovne šole Veliki Gaber in Zagriški fantje iz Šentlovrenca ter trebanjska godba na pihala.