Milijoni Dragana Tošića ostajajo zamrznjeni

Tožilstvo je začasno zavarovalo za skoraj 16 milijonov evrov domnevno nezakonitega premoženja.

Objavljeno
23. februar 2017 16.12
Sojenje Dragan Tošić
Katja Svenšek
Katja Svenšek
Ljubljana − Ustavno sodišče je zavrglo zahtevo za oceno ustavnosti zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, ki ga je vložilo višje sodišče. Ustavni sodniki so presodili, da je mogoče zakon, ki vzbuja dvom o skladnosti z ustavo že vse od sprejetja, razlagati tudi na ustavno skladen način in tako žogico, kot kaže, vrnili višjemu sodišču.

Ustavno sodišče se je ustavne presoje zakona lotilo na podlagi zamrznitve premoženja dedičev Jožeta Zagožna, enega od osumljencev v zadevi Patria. Finančna uprava je v preiskavi razkoraka med prihodki omenjenega in njegovim trošenjem ugotovila za več kot 800.000 evrov razlike. Zamrznitev tega domnevno nezakonito pridobljenega premoženja se je razširilo tudi na dediče.

Višje sodišče je v zahtevi za ustavno presojo med drugim opozorilo, da ureditev brez časovne omejitve pridobitve premoženja dopušča, da se preveč premoženja, ki je morda zakonito, oceni kot nezakonito in da se tako odvzame tudi premoženje, ki ni nezakonitega izvora. Kot so dodali, domneva, da je vse premoženje zapustnika pridobljeno nezakonito, pa če je čas njegove pridobitve še tako časovno oddaljen od storitve kataloškega kaznivega dejanja, nesorazmerno posega v pravico do zasebne lastnine.

Državni zbor je v pojasnilih ustavnemu sodišču med drugim opozoril, da ne sme nihče imeti koristi od protipravnega ravnanja, in poudaril, da je postopek za odvzem premoženja nezakonitega izvora postopek proti premoženju, in ne proti osebi. Vlada je ustavnim sodnikom pojasnila, da lahko oseba, proti kateri je uvedena finančna preiskava, kadarkoli dokaže, da je premoženje pridobila na zakonit način. Ustavno sodišče je med drugim razložilo, da se premoženje nezakonito pridobljenega izvora ugotovi s finančno preiskavo, glede na to, da je finančna preiskava omejena na največ pet let pred nastankom kaznivega dejanja, pa se logično to nanaša tudi na čas pridobitve premoženja. Ustavno sodniki so tako menili, da se lahko zakon razlaga tudi na ustavno skladen način, zato je zahtevo za presojo ustavnosti zavrglo.

Kot je pred kratkim poročal Siol, je tožilstvo do zdaj s 15 finančnimi preiskavami ali tožbami začasno zavarovalo za skoraj 16 milijonov evrov domnevno nezakonitega premoženja. Skoraj polovica tega zneska je premoženje v lasti Dragana Tošića, javnosti znanega iz primera Balkanski bojevnik, oziroma njegove žene. V dveh primerih je tožilstvo v fazi preiskave ali tožbe odredilo tudi začasni odvzem premoženja, skupaj vrednega 4,2 milijona evrov.