Brežan: za vodooskrbo Istre 92 milijonov evrov

Minister za naravne vire in okolje je predstavil srednjeročne ukrepe in dolgoročno usmeritev za vodooskrbo slovenske Istre.
Fotografija: Na vladi poudarjajo, da je rešitev vodooskrbe Istre prednostno vprašanje, a do tega poletja še ni pričakovati bistveno večje količine vode kot leto poprej. FOTO: Črt Piksi/Delo
Odpri galerijo
Na vladi poudarjajo, da je rešitev vodooskrbe Istre prednostno vprašanje, a do tega poletja še ni pričakovati bistveno večje količine vode kot leto poprej. FOTO: Črt Piksi/Delo

»Danes smo na vladi potrdili aktivnosti za srednjeročno rešitev in usmeritev za trajno zagotovitev vodooskrbe slovenske Istre. Na srednji rok smo temu območju dodatno zagotovili sto litrov vode na sekundo, za kar smo namenili 92 milijonov evrov v okviru evropske kohezijske politike,« je po seji vlade naznanil minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan.

Vlado je minister tudi seznanil, da so opustili vse aktivnosti v zvezi s pripravo državnega prostorskega načrta za zajetje Padež-Suhorica v Brkinih, ki so ga začeli v mandatu prejšnje vlade. To rešitev so opustili na osnovi negativnega okoljskega in geomehanskega poročila, saj naj bi med drugim ogrožala z Unescom zaščitene Škocjanske jame. Novo dolgoročno rešitev za vodooskrbo Istre bodo na ministrstvu poiskali s še eno v vrsti dosedanjih projektnih nalog, s katero bodo preverili zadostnost vodnega vira in izvedljivost izgradnje zadrževalnika v Kubedu oziroma se bodo usmerili v katero od alternativnih rešitev. Brežan je napovedal, da bo odločitev o tem znana konec letošnjega leta.

Regionalna povezava vodovodov

Srednjeročne investicije, ki jih je, kot je dejal minister, mogoče izvesti do leta 2026 ali 2027, zajemajo regionalno povezovanje vodovodov - nadgradnjo Kraškega vodovoda v Brestovici, s sočasno izgradnjo novega povezovalnega vodovoda, v dolžini 27 kilometrov, iz vodarne Korotan pri Postojni do Rodika. »Ti dve naložbi bosta povečali dotok vode v slovensko Istro iz kraških vodnih virov, in sicer iz sedanjih sto litrov na sekundo na 200 litrov na sekundo,« je pojasnil. »Verjamem, da so izkušnje iz preteklih 40 let - kolikor se zavedamo te težave - dovolj nazorne in morda tudi boleče, da bomo zdaj na osnovi dela, ki smo ga skupaj opravili od zadnjega poletja naprej, uspešni in bomo zagotovili pravo rešitev,« je podčrtal minister.

»Slovenska Istra je - upam, da to razume vsa Slovenija - dobesedno dehidrirana in pozdravljamo vsak korak, ki vodi do zadostne vodooskrbe v naših krajih,« je komentiral koprski župan Aleš Bržan. Zajetje Kubed kot dolgoročno rešitev omenjajo že dlje časa in jo na koprski občini podpirajo. »Če bo zajetje v našem istrskem prostoru, bomo vse napore vložili v to, da se čim prej izvede. Gre za projekt, ki je na vrhu naše prioritetne lestvice,« je poudaril.

»Tudi na Krasu in v Brkinih gledamo zelo pozitivno na to, da je vlada aktivno pristopila k celoviti rešitvi problema,« je bil zadovoljen župan Občine Komen Erik Modic. Kot je še omenil, kraško in postojnsko območje nimata rezervnega vodnega vira, kar je lahko tvegano v primeru onesnaženja. Ob lanskem požaru na Krasu pa se je prav tako pokazalo, kako pomembno je, da so vodovodi med seboj povezani.

Ob lanski suši so vodo v Istro vozili s cisternami.  FOTO: Črt Piksi/Delo
Ob lanski suši so vodo v Istro vozili s cisternami.  FOTO: Črt Piksi/Delo

Direktor Kraškega vodovoda Primož Turšič je povedal, da je sam tvorno sodeloval pri tej rešitvi, ki sta jo podprla ministrstvo in vlada, ob tem pa je izrazil upanje, da projekti ne bodo obstali le na papirjih in da bodo uresničeni že čez nekaj let. »Od poletja naprej smo opravili veliko dela,« je menil tudi direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj. Pohvalil je posluh vlade, ki se zaveda, da gre za vseslovenski – in ne zgolj lokalni - problem, ki se res predolgo rešuje. »Pot je zastavljena in upam, da bomo čez nekaj let prišli do tega, da bo imela slovenska Istra urejeno vodooskrbo čez vse leto,« je bil optimističen.

Kratkoročni ukrepi že v izvedbi

Minister Brežan je poudaril, da že poteka izvedba kratkoročnih ukrepov za zagotovitev vode v Istri, ki jih je vlada potrdila v februarju. Na ta način naj bi nadomestili tiste količine vode, ki so jih lani poleti morali dovažati s cisternami iz postojnskega. Te naložbe so skupno ovrednotene na 4,46 milijona evrov. Gre za opremo četrte vrtine na črpališču Klariči pri Komnu, ki naj bi nekoč zagotovila dodatnih 90 litrov vode na sekundo, a je njena uporaba v kraškem vodovodnem omrežju odvisna od prihodnjih posodobitev (te naj bi zahtevale od 6,5 milijona evrov do več deset milijonov evrov, odvisno od vrste nadgradnje sistema). Že do prihodnjega poletja pa bodo ponovno vzpostavili pred leti opuščeno vodovodno povezavo z Italijo preko nekdanjega mejnega prehoda Sveta Barbara (dodatnih deset litrov vode na sekundo), odpravili nekatera ozka grla v sistemu Rižanskega vodovoda in očistili vodarno v Bužinih pri Dragonji. Obenem si v Istri obetajo okrepljen dotok vode, ki jo sicer redno poleti pridobivajo iz Istrskega vodovoda v Buzetu (150 litrov vode na sekundo). Med turistično sezono sicer porabljene količine vode na območju štirih istrskih občin znašajo okoli 450 litrov na sekundo. V Rižanskem vodovodu upajo tudi na donosnejše lastne vodne zaloge, kot so jih imeli lani.

Preberite še:

Komentarji: