Minister Gantar predlaga nižanje bolniških nadomestil

Ustavili bodo tudi nekatere investicije, povečale pa se bodo premije za dopolnilno zavarovanje.

Objavljeno
22. marec 2012 17.49
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - Ministrstvo za zdravje je pripravilo nabor ukrepov za reševanje zdravstvene blagajne, vrednih več kot 100 milijonov evrov. To bi po besedah ministra za zdravje Tomaža Gantarja moralo zadostovati, da ob koncu leta ne bi prišlo do kolapsa zdravstvene blagajne, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Tako predlagajo znižanje cen zdravstvenih storitev za tri odstotke, namesto sedmih odstotkov, kolikor predlaga Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS).

Med ukrepi predlagajo tudi znižanje nadomestila za odsotnost zaradi bolezni, za 10 odstotnih točk nižje nadomestilo do trimesečne odsotnosti, nad tremi meseci pa nadomestilo ostane nespremenjeno. Gantar ob tem pojasnjuje, da Slovenija po koriščenju boleznin izstopa v primerjavi z drugimi članicami EU, podatki pa naj bi kazali, da nismo bolj bolni kot drugje v Evropi.

Ministrstvo tudi predlaga prenos dela stroškov za določene zdravstvene storitve iz obveznega na dopolnilno zdravstveno zavarovanje (šlo naj bi za pet odstotnih točk), predlagajo tudi izločitev bolniškega nadomestila v času brezposelnosti iz zdravstvene blagajne.

V svoj nabor ukrepov niso uvrstili nekatere, o katerih je razpravljal upravni odbor ZZZS, kot je uvedba participacije na zdravila, izločitev posmrtnin in pogrebnin iz zdravstvene blagajne, širjenje prispevne stopnje in podobno.

Prenos dela kritja zdravstvenih storitev na dopolnilno zdravstveno zavarovanje po mnenju Gantarja na določen rok zagotovo pomeni povečanje premij za dopolnilno zavarovaje.

Varčevati bo moral tudi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), in sicer na področju javnih razpisov, pri materialno-tehničnih pripomočkih, razvrščanju bolnišničnih zdravil in z racionalizacijo svojega delovanja. Samo pri slednjem minister pričakuje, da bi lahko našli prihranke v višini 10 milijonov evrov.

Poleg tega ukrepi predvidevajo reorganizacijo oziroma združevanje nekaterih državnih služb in zavodov oziroma agencij, ki delujejo na področju zdravstva.

Ukrepi bodo po njegovih besedah sprejeti po nujnem postopku v sklopu ukrepov za uravnoteženje proračuna, potem pa bo treba v kratkem nadaljevati s pravimi reformnimi ukrepi, je še dejal.

Po ministrovih besedah se bodo nekatere investicije zagotovo zaustavile oziroma se bo dinamika del upočasnila.

Gradnja novega urgentnega bloka se bo po njegovih besedah nadaljevala v tistih delih, kjer so pogodbe že podpisane, kot je dokončanje kuhinje in heliporta. V drugih delih pa bodo projekt revidirali. »Morate se zavedati, da je ta projekt vreden 110 milijonov evrov po prvotni oceni, ker je izredno veliko denarja. Mislim, da se ga da tudi bolj racionalno ga zastaviti,« je dejal in dodal, da bo tukaj določen zamik.

Glede prenove hematološkega oddelka v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana pa pravi, da bodo naredili vse, da se izvedba projekta ne zaustavi.