Minister in galerija v bran slikarju Gnezdi

Protest: »Pozivamo k prevzemu odgovornosti in kaznovanju krivcev«. Objavljamo protestno pismo kolektiva galerije.

Objavljeno
08. januar 2014 23.09
Dejan Karba, Murska Sobota
Dejan Karba, Murska Sobota
Ljubljana – Ormoška policija pogorišča pri stari šoli na Humu, kjer so tamkajšnji gasilci konec lanskega leta med drugim sežgali ogromno lastnine in del akademskega slikarja Zlatka Gnezde, še vedno ni zaščitila, prav tako pa na okrožno državno tožilstvo na Ptuj še ni oddala poročila.

Zaradi uničenja Gnezdovih del protestira vodstvo mariborske umetnostne galerije, za Delo pa je o dogodku spregovoril tudi kulturni minister Uroš Grilc.

»Policijo sem večkrat – tudi osebno sem jih obiskal – prosil, naj zaščiti pogorišče, kjer se je tri tedne na veliko sežigalo in kjer je v pepelu še vedno ogromno dokazov, da so moja dela končala tam,« akademski slikar Zlatko Gnezda zaman opozarja ormoške policiste, ki so ga odslovili z besedami: »Mi že vemo, kaj in kako delamo.« Kriminalisti iz Maribora in Ljubljane, s katerimi je neuradno govoril Gnezda, opozarjajo: »Pogorišče je zaradi scenosleda sežiganja zagotovo treba zavarovati.«

Čeprav je čedalje več tistih, ki pričajo o tem, da je sežiganje umetnikovih del nadziral ormoški župan Alojz Sok – o njem je vodja loperških gasilcev Tomislav Ploier po spominjanju Gnezde »pred uniformiranimi policisti, ki so vodili postopek, zatrdil, da jim je uničenje del odredil župan Sok« – ta vse očitke o kakršnikoli krivdi zavrača in še vedno brez kančka vesti zatrjuje, da je gasilcem pravzaprav naročil, naj Gnezdov atelje zaščitijo in od tam ničesar ne nosijo. Priče pravijo, da si je Sok pogorišče in šolo, v kateri je imel Gnezda atelje, ogledal tudi v začetku tega tedna, ob srečanju z njimi pa si je zakril obraz in odhitel proč.

»Nihče nima pravice posegati v nedotakljivost osebne lastnine, zato je sežig avtorskih del Zlatka Gnezde neopravičljivo in sporno dejanje že samo po sebi,« je za Delo povedal kulturni minister Uroš Grilc in dodal, da je »škoda seveda še toliko večja, ker gre za umetnost, ki se ne da poustvariti in je zato izgubljena za vedno«. Tovrstna dejanja so po Grilčevih besedah »nedopustna, ne glede na formalna razmerja med najemnikom in najemodajalcem«, zaradi česar minister dogodek obsoja in obžaluje, »županu občine pa bom v zvezi s tem tudi pisal in izrazil svoje nezadovoljstvo zaradi nedopustnega uničevanja umetniških del«. »Čeprav je povzročeno škodo nemogoče popraviti, upamo, da bo policijska preiskava pomagala resnici priti do dna,« je še dodal Grilc, ki bo te dni prejel protestno pismo Umetnostne galerije Maribor. Tam je Gnezda novembra razstavljal.

Na Delovem spletu objavljamo protestno pismo Umetnostne galerije Maribor, v katerem pozivajo »k prevzemu odgovornosti za to nedopustno dejanje in kaznovanju krivcev«.