Minister obljubil obnovo stavbe srednje šole Kočevje

Morda bo stavba srednje šole Kočevje, ki jo je konec decembra uničil požar, septembra že obnovljena.

Objavljeno
02. januar 2013 18.24
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje

Kočevje - Po katastrofalnem požaru, ki je 27. decembra zjutraj popolnoma uničil prvo nadstropje stavbe srednje šole Kočevje, je požarišče obiskal tudi Žiga Turk, minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Grozljivo prizorišče je opisal kot katastrofo, »pa ne le v materialnem smislu, ampak zato, ker je ta šola ena redkih srednjih šol na tem območju in ena redkih v Sloveniji, kjer se ukvarjajo z lesno stroko.«


Pri tem pa, je opozoril minister, ne smemo pozabiti, da je les izredno pomembna surovina, lesna panoga pa ni pomembna le za ribniško-kočevsko regijo, ampak za vso Slovenijo, saj smo ena najbolj gozdnatih evropskih držav. »Če prostorske stiske te šole ne bomo uredili do septembra, lahko resno prizadenemo perspektivo lesarskih poklicev v tem okolju,« je dejal Žiga Turk.


Zato je nujno, da srednja šola Kočevje, ki ima v letošnjem šolskem letu 135 dijakov in 19 zaposlenih učiteljev in tehničnega kadra, čimprej dobi svoje prostore. Šola je komajda štiri mesece združena skupaj z gimnazijo Kočevje in deluje v okviru Gimnazije in srednje šole Kočevje. Delovala je na dveh lokacijah. Sedaj pa so zaradi požara, ki je popolnoma uničil eno od stavb, dijake razmestili v šest učilnic Ljudske univerze Kočevje in Zavoda za šport, kjer so zagotovili tudi tri pisarniške prostore, obenem pa so dva manjša oddelka sprejeli na gimnaziji Kočevje.


Statiki bodo stavbo pregledali še ta teden


Ob današnjem obisku ministra so v Kočevju oblikovali tudi posebno skupino, v kateri so predstavniki ministrstva, kočevski župan Vladimir Prebilič in Meta Kamšek, ravnateljica Gimnazije Kočevje in srednje šole Kočevje. Dogovorili so se, da bodo strokovnjaki za statiko verjetno še ta teden pregledali stavbo in ocenili, ali jo je možno obnoviti. Požar je namreč popolnoma uničil zgornje nadstropje, kjer je bilo enajst učilnic, pritličje, kjer so tudi tri igralnice Vrtca Kočevje, pa je ostalo precej nepoškodovano.


Če bodo strokovnjaki zagotovili, da je obnova stavbe varna, bodo do septembra končali obnovo te montažne zgradbe, tako da se bo novo šolsko leto začelo v obnovljeni stavbi. Denar za obnovo bo ministrstvo moralo najti, je zagotovil Žiga Turk. Meta Kamšek pa je povedala, da bo šola prejela okoli 720.000 evrov zavarovalnine, kar je, po ocenah, približno polovica potrebnih sredstev za obnovo šole. Kako si bosta lastnika - ministrstvo je 60-odstotni lastnik, občina 40-odstotni - delila preostali strošek obnove, pa še ni dogovorjeno.


Vsekakor pa bo občina Kočevje poskrbela, da bodo še pred novim snegom zavarovali stavbo z začasno streho, tako da ne bi prišlo do propadanja zgradbe.


Cilj: ohraniti šolo in programe


V primeru, da bodo strokovnjaki ugotovili, da je stavbo potrebno porušiti, pa bo skupina, ki so jo imenovali danes, odločala naprej.


»Cilj ministrstva je, da srednja šola in poklicno izobraževanje ostaneta v Kočevju,« je bil jasen minister, ki je še opozoril, da ni cilj le ohranjanje lesarskega izobraževalnega programa, ampak želijo v Kočevje pripeljati tudi nove poklicne izobraževalne programe, za katere je v tej regiji zanimanje. Konkretno so se pogovarjali o kovinarskem programu, ki pa ga, je potrdil minister, ne bo mogoče uvesti že v prihodnjem šolskem letu, zagotovo pa »kmalu.«


Poklicno izobraževanje je namreč pomembnejše, kot se zdi na prvi pogled, je v Kočevju izpostavil Žiga Turk, češ, da poklici poklicnega izobraževanja danes niso več povezani le z ročnim delom, ampak so perspektivni poklici, ki vedno bolj zahtevajo tudi visoko tehnološko znanje.