Minister pričakuje odstop direktorja UKC Vrhunca

Po ugotovitvah KPK je bil domnevno protipraven angažma izraelskega kardiokirurga. Vrhunec: »Okoristil se nisem niti za evro.«

Objavljeno
29. maj 2013 12.24
iza/UKC
K. V., Delo.si
K. V., Delo.si

Ljubljana - Ravnanje odgovornih oseb UKC Ljubljana pri izvajanju pediatričnega kardiokirurškega programa je omogočilo večletno protipravnost. Poleg nezakonite porabe javnih sredstev je posledica tudi to, da UKC Ljubljana še danes nima usposobljenih lastnih kardiokirurgov za tovrstno zdravljenje, je ugotovila KPK.

Komisija za preprečevanje korupcije je ugotovila, da sta odgovorni osebi Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana - nekdanja direktorica Darinka Miklavčič in sedanji direktor Simon Vrhunec - z več kršitvami dolžnega ravnanja v obdobju 2007 - 11 tujemu kirurgu Davidu Mishalyju v nasprotju z veljavno zakonodajo in sprejetim programom dela prek avtorskih pogodb omogočila plačilo v višini prek 1,2 milijona evrov v obliki avtorskih honorarjev za 150 operativnih dni.

KPK ugotavlja, da sta vodstvena delavca »v nasprotju s svojimi dolžnostmi odgovorne in poslovodne osebe javnega zdravstvenega zavoda omogočila dalj časa trajajočo protipravnost na račun javnih sredstev, ki pa je obenem imela za posledico tudi, da UKC Ljubljana še danes nima usposobljenih lastnih kardiokirurgov za zdravljenje prirojenih srčnih napak.«

S temi ravnanji sta Vrhunc in Miklavčičeva izpolnila vse znake korupcije, kot jo od junija 2010 določa zakon o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK), ugotavlja KPK.

Kirurg je operiral brez ustrezne slovenske licence

Komisija je v postopku ugotovila tudi, da je omenjeni tuji kirurg večino časa v Sloveniji operiral brez ustrezne slovenske licence in da je bil eden od zdravnikov (Borut Geršak), ki je bil zadolžen za vzpostavitev sodelovanja s tujim kirurgom, z njim oz. njegovo matično organizacijo Medical Centrom iz Izraela že pred tem v osebnih in poslovnih stikih.

S tem pa je bila po navedbah KPK podana tudi »visoka stopnja tveganja za vpliv zasebnega interesa na odločitve o reševanju problema pomanjkanja kardiokirurgov v UKC Ljubljana«.

Tega tveganja (z vidika danes veljavnega ZIntPK bi šlo za nasprotje interesov) so se odgovorne osebe UKC zavedale oziroma bi se ga morale zavedati, vendar ga v nasprotju s svojimi dolžnostmi poslovodnih oseb javnega zavoda niso odpravile oziroma ustrezno obvladale, je ugotovila KPK.

Reševanje življenj je na prvem mestu

Komisija izpostavlja, da se zaveda pomembnosti dela pediatričnih kardiokirurgov in zdravstvenega osebja nasploh, zato z ničemer ne ocenjuje strokovnih odločitev, prav tako ne zmanjšuje pomena in prispevka tujega kirurga pri reševanju življenj.

Na utemeljitve UKC Ljubljana, ki je v postopku pred komisijo nezakonito stanje večkrat opravičeval z argumentom nujnosti reševanja človeških življenj, pa KPK odgovarja, da bi taka »obramba« lahko bila tudi razumljiva, če ne bi ugotovljeno dejansko stanje obenem kazalo, da je šlo za več let trajajočo protipravnost, ki je poleg nezakonite porabe javnih sredstev v višini prek milijona evrov imela za posledico tudi to, da UKC še danes nima usposobljenih lastnih kardiokirurgov za zdravljenje prirojenih srčnih napak, s čimer so najbolj ogrožena prav življenja otrok in novorojenčkov, na katera se UKC Ljubljana sklicuje.

Danes objavljene zaključne ugotovitve o omenjenem primeru je senat komisije sprejel soglasno ter odločil, da jih posreduje svetu UKC Ljubljana, strokovnemu svetu UKC Ljubljana, ministrstvu za zdravje, Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, zdravstvenemu inšpektoratu ter računskemu sodišču s pričakovanji, da v okviru svojih pristojnosti ustrezno ukrepajo.

Komisija je že med samim postopkom del ugotovitev odstopila tako inšpektoratu za delo kot zdravstvenemu inšpektoratu, ki sta prav tako v okviru svojih pristojnosti že ugotovili kršitve.

Problem programa srčne kirurgije otrok na UKC Ljubljana sicer sega v leto 2007, ko je iz kliničnega centra odšel Vladimir Sojak, s čimer so ostali brez srčnega kirurga za otroke. Zato so se z izraelskim zdravnikom Davidom Mishalyjem dogovorili, da bo pri nas operiral otroke ter hkrati pri nas usposabljal mlade otroške srčne kirurge. Lani je v medije prišla informacija o višini honorarja Mishalyja, pa tudi to, da je sicer svetovno priznani kirurg takrat operiral brez slovenske licence.

Minister pričakuje odstop Vrhunca

Minister za zdravje Tomaž Gantar po objavi poročila Komisije za preprečevanje korupcije od generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Simona Vrhunca pričakuje odstop. Če tega ne bo storil, namerava svetu zavoda predlagati, naj ga razreši.

Ugotovitve komisije so po oceni ministra resne, »veliko izhodov ali dvomov te ugotovitve pa pri odločitvah ne puščajo«. Pri vprašanju odgovornosti strokovne direktorice Brigite Drnovšek Olup je Gantar odgovoril, da ji je mandat potekel, razpis pa je v teku. Kljub temu meni, da bo na seji sveta zavoda govora tudi o mestu strokovnega direktorja. Kot pravi Gantar, bo seja sveta prihodnji teden.

Vrhunec: Nisem se okoristil

Simon Vrhunec pa trdi, da je ves čas svojega mandata deloval v korist bolnikov in UKC Ljubljana. »Nobena od trditev v poročilu, kar se mene tiče, ne drži,«je zatrdil. »Okoristil se nisem niti za evro.«

Zagotovil je, da so »pridobili licenco in sklenili pravo pogodbo«. Poleg tega je dodal, da so se »takoj, ko smo se soočili s tem, da je program drag, izpogajali za 40-odstotno znižanje cene.«

Kirurg Robert Blumauer z oddelka za otroško kirurgijo pa je poudaril, da zaradi prihoda Michalyija ni bilo treba več pošiljati otrok na zdravljenje v tujino. »Uspešno smo lahko opravili praktično vse kompleksne operacije otrok s prirojeno srčno napako,« je dejal.