»Minister, zakaj lažete v korist Lafargea?«

Zdravko Počivalšek razjezil Zasavce. Ljudje, ki se borijo proti onesnaženju, so v njegovih očeh ekoteroristi.

Objavljeno
09. december 2016 17.17
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Zagorje – Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je zelo razjezil Zasavce, ki so več kot desetletje v prostem času in brezplačno opravljali delo, ki bi ga morali opraviti do tujega kapitala ponižni državni uslužbenci: borili so se proti onesnaženju. Zdaj so v očeh ministra Počivalška – ekoteroristi.

Zaradi Počivalškove izjave o »bedariji«, ki v okolju s 24-odstotno brezposelnostjo, Zasavju, zapre trboveljski Lafarge Cement (LC), »čeprav je imel gradbeno dovoljenje in je izpolnil vse ekološke standarde«, so najbolj ogorčeni v trboveljski Civilni iniciativi (CI) in Eko krogu. Uroš Macerl iz Eko kroga ga poziva, naj razkrije ljudi, ki jih imenuje ekoteroristi. Svetu in Sloveniji je namreč že do zdaj dovolj škode prinesla »skorumpirana naveza politike in kapitala, ki ji tudi terorizem ni tuj«. Da je francoski Lafarge v Siriji sodeloval tudi z Islamsko državo, je znano.

Zavedni ekoteroristi

Nasta Doberlet ministru v imenu civilne iniciative očita žaljivost do družbenoodgovornih Zasavcev – po njegovem mnenju ekoteroristov. Enemu največjih onesnaževalcev z benzenom, rakotvornimi snovmi, dioksini in furani v državi je avgusta 2014 okoljsko dovoljenje vzelo prav sodišče. Meni, da je Počivalškova izjava zato tudi žalitev institucij pravne države. V sodbi je bilo prvič jasno zapisano, da je LC enajst let nezakonito uporabljal petrolkoks. S privolitvijo države je celo sežigal: v 220 dneh 11.000 ton odpadnih olj, plastike in gum. »Kdo je torej teroriziral koga: Zasavci cementarno ali tovarna v tuji lasti njih?« sprašujejo aktivisti. »S črnimi gradnjami je tuji kapital posegal v slovenski prostor in za to plačal kazen, zastrupljal je s čezmernimi izpusti, pri tem pa skrbel, da večina podatkov ni prišla v javnost. /…/ Iz rok so mu jedli sprevrženi slovenski strokovnjaki in politiki,« so ogorčeni aktivisti, ki ga sprašujejo, zakaj se je pripravljen javno lagati v korist LC.

Kompromisi niso lahki

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo ministra branijo, da je pristojen predvsem za gospodarski razvoj, konkurenčno okolje in pridobivanje kakovostnih delovnih mest. »V iskanju ravnotežja med okoljsko sprejemljivostjo projektov in gospodarsko-socialnimi vidiki, pa kompromisi nikoli niso lahki,« dodaja Počivalšek, po rodu iz Zasavja, kjer pričakujejo, da se bo z njimi soočil in odgovoril na njihova vprašanja.