Minister Židan obiskal Žito v Mariboru

Minister Židan je med cilji Slovenije do leta 2020 omenil, da bi bila prehransko bolj varna kot danes.

Objavljeno
21. junij 2013 15.39
VLADA V PODRAVJU
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

V sklopu

današnjega obiska vlade je kot prvi od ministrov v Maribor prišel Dejan Židan, minister za kmetijstvo in okolje, ki se je ustavil v tukajšnji enoti Žita Kruh pecivo, kjer so odprli novo proizvodno linijo za peko kruha in pekovskih izdelkov ter zamrzovalnico za shranjevanje izdelkov. Ob tej priložnosti je Židan poudaril pomembnost prehranske samooskrbe, še posebej na področju pšenice.

Kot so sporočili iz Žita, bodo z avtomatizirano linijo za proizvodnjo pekovskega peciva in kruha ter pakiranja pekovskih izdelkov odslej v samo eni uri proizvedli kar 15.000 kosov pekovskih dobrot, nova zamrzovalnica pa bo omogočila shranjevanje 1080 paletnih mest.

Ta naložba – skupno je vredna skoraj 3 milijone evrov, zanjo pa so dobili 490.000 evrov evropskih sredstev – je pomembna tako za Žito kot tudi lokalno skupnost in slovensko gospodarstvo, so povedali; omogoča namreč zagotavljanje najvišje kakovosti Žitovih pekovskih izdelkov na poti od proizvodnje do zamrzovanja in dostave k strankam, poleg tega pa je to ena večjih gospodarskih naložb na Štajerskem.

Židan je poudaril, da želi njegovo ministrstvo podpirati prehranski sektor kot celoto

Predsednik uprave skupine Žito Janez Bojc je ob otvoritvi poudaril, da je bila nova investicija, prav tako kot nedavna selitev, posodobitev in združitev mlina v Mariboru, skrbno načrtovan strateški projekt. »Z novo investicijo v proizvodnjo smo dosegli kontinuiteto procesa, s hladilnico pa zmanjšali stroške transporta in najema hladilnice, saj vedno več prihodkov ustvarjamo ravno s pekovskimi izdelki, namenjeni dopeki, hkrati pa zato tudi več izvažamo na bližnje tuje trge.«

Minister Židan je v Žitu poudaril, da želi njegovo ministrstvo podpirati prehranski sektor kot celoto, med cilji Slovenije do leta 2020 pa je omenil, da bi bila prehransko bolj varna kot danes, ko je prehranska samooskrba na nekaterih področjih prenizka.

»Med najpomembnejšimi deli prehranske samooskrbe je oskrba s krušno pšenico. V zadnjih treh letih smo v Sloveniji uspeli proizvodnjo žit povečati s 55 na okoli 69 odstotkov naših potreb. To je še vedno veliko premalo, naš cilj bi moral biti vsaj 85 do 90 odstotkov, zato je dobro, da je bila leta 2010 ustanovljena žitna veriga,« je dejal Židan. Kot je dodal, letos pričakujejo obilno letino, ki bi jo prvič doslej morali v celoti porabiti doma.